Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

De får de första Sjöbergpriset

Publicerad: 14 februari 2017, 06:35

Tony Hunter och James Allison.

Foto: Joe Belcovson och Adolfo Chavez III

Det första Sjöbergpriset på en miljon dollar går till cancerforskarna James Allison och Tony Hunter, rapporterar Dagens Nyheter. Deras forskning har lett till att flera nya cancerläkemedel har utvecklats.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Priset är ett fantastiskt erkännande av en upptäckt som gjordes för många år sedan som ledde till att en ny grupp av cancerläkemedel kunde utvecklas. Det oinskränkta forskningspriset ger mig möjlighet att starta nya cancerforskningsprojekt, säger Tony Hunter, professor vid Salk Institute for Biological Studies i Kalifornien, till tidningen.

Tony Hunters forskning handlar specifikt om hur det genom att blockera enzymet tyrosinkinas är möjligt att stoppa vissa cancerceller från att okontrollerat föröka sig. James Allison, som är professor vid University of Texas MD Anderson Cancer Center, har forskat om hur antikroppar tar bort immunförsvarets bromsar så att cancercellerna lättare kan angripas av kroppens eget immunförsvar.

De bägge forskarna är de första pristagarna som får motta Sjöbergpriset, som delas ut till en cancerforskare eller forskargrupp av den nybildade Sjöbergsstiftelsen i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien. Stiftelsen bildades av affärsmannen Bengt Sjöberg, som byggde upp en förmögenhet genom bland annat företag inom transportsektorn i Asien.

Han valde att själv donera två miljarder kronor till cancerforskning efter att själv ha diagnostiserats med lungcancer. Bengt Sjöberg avled i mitten av januari i år och blev 68 år.

Dagens Medicin har tidigare gjort en längre intervju med James Allison i nr 12/15 (ej på webben) samt en kortare här.

Relaterat material

Två miljarder doneras till svensk cancerforskning

TT

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev