Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

”Det finns förutsättningar att fördjupa samarbetet”

Publicerad: 22 oktober 2015, 13:59

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), norska hälsoministern Bent Høie och Jane Heitmann från danska Venstre, som arbetar med hälso- och äldrefrågor för den danska regeringen.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Möjligheterna till mer skandinaviskt samarbete på cancerområdet är goda. Det var representanter från de svenska, danska och norska regeringarna eniga om när de möttes i Stockholm.


Hur ska de skandinaviska länderna möta utmaningarna med en befolkning som blir allt äldre vilket leder till att allt fler drabbas av cancer? Det var frågan som regeringsrepresentanterna ställdes inför på det skandinaviska rådslag om cancervården som Dagens Medicin arrangerade i Stockholm tillsammans med de norska och danska systertidningarna. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) inledde med att betona vikten av det förebyggande arbetet och fick medhåll av norska hälsoministern Bent Høie som representerar Höyre i den norska regeringen.

– Standardiserade tobaksförpackningar är en viktig åtgärd vi kan göra i det förebyggande arbetet, sade Bent Høie bland annat.

Diskussionen kom sedan att handla om läkemedelskostnader där politikerna hade starka åsikter.

– Man kan inte sätta ett pris på människor. Är det en medicin som patienten behöver så ska patienten få den. Min utgångspunkt är att i ett välfärdssamhälle som vårt så ska alla patienter få den medicin de behöver, sade Jane Heitmann från danska Venstre, som arbetar med hälso- och äldrefrågor för den danska regeringen.

Udden i samtalet var stundtals hård mot läkemedelsindustrin.

– Vi kan aldrig acceptera att läkemedelsindustrin får diktera villkor och pris för läkemedel. På det här området behöver vi mer av både nordiskt och europeiskt samarbete, sade Bent Høie.

Gabriel Wikström hade en något mer försonlig ton.

– Vi har erfarenhet av en god dialog med läkemedelsindustrin i Sverige, sade han.

Politikerna var eniga om att det finns förutsättningar för mer samarbete på cancerområdet mellan de skandinaviska länderna. Jane Heitmann nämnde möjligheten till gemensamma skandinaviska center för behandling av vissa cancerdiagnoser.

– Det finns förutsättningar att fördjupa samarbetet vi har i dag på cancerområdet om vi lyfter upp diskussionen om den högspecialiserade vården, sade Gabriel Wikström.

Relaterat material

Liknande patientperspektiv i skandinavisk cancervård

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev