Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Diabetesmedel utreds för ökad cancerrisk

Publicerad: 26 mars 2013, 15:42

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA undersöker cancerrisk med två grupper av nya och vanliga läkemedel mot diabetes.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

En grupp forskare har i vävnadsprover funnit en ökad förekomst av pankreatit, inflammation i bukspottkörteln, och förstadier till cancer i bukspottkörteln hos patienter som behandlats med diabetesläkemedel tillhörande grupperna GLP-1-agonister och DPP4-hämmare.

Det är ett begränsat antal vävnadsprover som forskarna undersökt, men det Europeiska läkemedelsverket EMA meddelar nu att myndigheten undersöker rönen.

EMA utfärdar inga ändrade rekommendationer eftersom myndigheten ännu inte kommit till några slutsatser. Patienter kan enligt EMA fortsätta ta sina läkemedel som tidigare och läkare bör förskriva dem i enlighet med produktinformationen.

Användningen av läkemedel tillhörande grupperna GLP 1-agonister och DPP4-hämmare, som båda är relativt nya läkemedelsklasser, har ökat kraftigt på senare år. Förra året såldes läkemedel tillhörande dessa grupper för sammantaget 171,5 miljoner kronor i Sverige enligt siffror från Apotekens Service.

Januvia, Onglyza, Victoza och Byetta är exempel på läkemedel som är antingen GLP-agonister eller DPP4-hämmare. Fördelar med dessa läkemedel är bland annat att de innebär låg risk för blodsockersvängningar och inte orsakar viktuppgång.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev