Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Diabetiker drabbades oftare av flera cancersjukdomar

Publicerad: 31 maj 2010, 12:15

Att ha typ 2-diabetes tycks öka risken för att drabbas av flera former av cancer, särskilt tumörer i bukspottkörteln. Men risken för prostatacancer verkar i stället vara minskad för patienter med diabetes.


Det är känt sedan tidigare att typ 2-diabetes är kopplat till ökad risk för olika former av cancer. Dessa samband har nu nagelfarits i den hittills största studien på området.

Totalt ingick 125 126 svenskar som enligt slutenvårdsregistret vårdats för typ 2-diabetes. Huruvida dessa personer senare drabbades av cancer kontrollerades i cancerregistret.

Sammantaget var typ 2-diabetes kopplad till ökad risk för 24 olika cancersjukdomar, jämfört med var som är normalt i befolkningen i stort.

Störst riskökningar sågs för bukspottkörtelcancer och levercancer. Diabetiker hade 6,08 respektive 4,24 gånger ökad risk att drabbas av dessa sjukdomar.

Forskarna tolkar fynden som att de metabola störningarna vid typ 2-diabetes kan utgöra en grogrund för cancerutveckling.

För prostatacancer fanns dock ett motsatt samband. Manliga patienter med typ 2-diabetes insjuknande i lägre grad i prostatacancer än vad män i normalbefolkningen gjorde.

Bakgrunden till denna koppling är oklar. Forskarna spekulerar i att det kan ha att göra med att nivåerna av det manliga könshormonet testosteron är lägre bland typ 2-diabetiker.

Bakom studien står Kari Hemminki, Xinjun Li och Jan Sundquist vid centrum för primärvårdsforskning vid Lunds universitet samt Kristina Sundquist vid Centrum för allmänmedicin i Stockholm läns landsting.

Undersökningen är publicerad online i tidskriften The Oncologist.

Läs abstract:

The Oncologist, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev