Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Diagnostiskt centrum har 22 dagar på sig

Publicerad: 3 november 2016, 09:16

Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Foto: Håkan Linder/Landstinget Blekinge

Blekinge har fått ett diagnostiskt centrum som ska snabba upp förloppet fram till vård för patienter med cancer eller annan svår sjukdom.


Ämnen i artikeln:

BlekingesjukhusetLandstinget Blekinge

– Syftet är att minska väntetiden mellan symtom och vård. Det bidrar till en bättre prognos och en bättre patientsäkerhet, säger Andrés Rico, överläkare och ansvarig för centrumet, till Dagens Medicin.

Centrumet finns på Blekingesjukhuset i Karlshamn och ska ta sig an patientfall om ”allvarliga ospecifika symtom som kan vara cancer”. Andrés Rico tror att mellan 150 och 200 patienter kommer att diagnosticeras årligen. När en patient remitterats är tanken att det inte ska ta mer än 22 dagar innan behandling kan påbörjas.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att dessa patienter går lång tid i utredningar, säger Andrés Rico.

Det diagnostiska centrumet har kommit till efter ett beslut i landstingsfullmäktige och ska samordna fall där patienterna är över 18 år. Centrumet ska koordinera arbetet med andra specialiteter och innebär i sig inte så mycket mer personella resurser. Nu ligger det i anslutning till den medicinska mottagningen i Karlshamn men målet är att centrumet så småningom ska få egna lokaler.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln: