lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

DNA-test av avföring var bra på att hitta cancer

Publicerad: 19 mars 2014, 10:15

Genom att använda ett nytt screeningtest för tumör-DNA i avföring gick det att hitta fler fall av kolorektal cancer än när ett konventionellt test för blod i avföringen användes. Men det nya testet gav också fler till synes falska besked.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är forskare i USA som testat de två metoderna för tidig upptäckt av kolorektal cancer bland nästan 10 000 personer. Samtliga deltagare genomgick också en koloskopi som referens.

Bland resultaten som publiceras i New England Journal of Medicine framgår bland annat:

■ Att DNA-testet hittade 92 procent av de totalt 65 fall av kolorektal cancer som hittades med koloskopi. Motsvarande siffra för testet för blod i avföringen var 74 procent.  
 ■ Att DNA-testet gav upphov till fler falskt positiva svar. Runt 10 procent av deltagarna som hade ett helt negativt svar på koloskopi, inklusive inga tecken på möjliga förstadier till cancer, hade ett positivt svar på DNA-testet, jämfört med maximalt 4 procent för testet för blod i avföringen.

I en ledarkommentar till studien skriver två amerikanska forskare att resultaten för det nya DNA-testet är en klar förbättring jämfört med tidigare typer av DNA-test för screeening av kolorektal cancer.

Samtidigt pekar de på några svagheter med det nya testet, som att det på grund av sin krånglighet inte kunde användas på prover från 689 personer. Det skulle kunna innebära att fyra cancerfall kan ha missats bara av den orsaken.

Vidare skriver kommentarsförfattarna att de fler falska positiva fynden kan leda till ökad oro, vilket i sin tur kan leda till att tätare uppföljande kontroller görs.

Deltagarna i studien var 50 till 84 år och bedömdes ha en genomsnittlig risk för kolorektal cancer.

I Sverige rekommenderar Socialstyrelsen att screening för blod i avföringen genomförs i befolkningen i åldersgruppen 60 till 74 år. En stor nationell screeningstudie har också nyligen dragits i gång, där test för blod i avföring jämförs med koloskopi eller ingen screening.

Läs abstract till studien:

■ Thomas Imperiale med flera. Multitarget stool DNA testing for colorectal-cancer screening. New England Journal of Medicine, publicerad online den 19 mars 2014; DOI: 10.1056/NEJMoa1311194

Relaterat material

Socialstyrelsen vill ha screening av tarmcancer

Screeningmetoder vid tarmcancer utreds

150 000 svenskar söks till screeningstudie

Nytt stöd för endoskopisk screening av tarmcancer

Screening av tjocktarmen missar ofta rätt personer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev