Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Dyrt hudcancerläkemedel subventioneras

Publicerad: 27 juni 2016, 11:15

Foto: Thinkstock

Malignt melanom är den sjätte vanligaste tumörsjukdomen hos män och den femte vanligaste hos kvinnor i Sverige. Nu har TLV beviljat subvention för en behandlingskombination.


Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Sedan mitten av juni ingår läkemedlet Mekinist i förmånen i kombination med dabrafenib för behandling av hudcancer. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, fattade beslutet efter att studier visat att patienter lever drygt ett halvår längre vid de två tillsammans än med enbart dabrafenib.

Fast osäkerheten är mycket hög, enligt myndigheten. Läkemedelsbolaget Novartis och landstingen har därför slutit en överenskommelse som minskar osäkerheterna. TLV uppskattar att överenskommelsen gör att kostnaden per kvalitetsjusterat levnadsår hamnar på 760 000–960 000 kronor.

– Landstingen och företaget har kommit överens om en sidoöverenskommelse i anslutning till vårt beslut som är en ekonomisk överenskommelse vilken reglerar osäkerheter kring behandlingslängd, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV.

Mekinist i kombination med dabrafenib är avsett för patienter vars hudcancer inte går att operera eller har spridit sig från huden till andra delar av kroppen och som har en mutation, enligt TLV.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev