fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Elektroder ger svar om fläcken på huden är farlig

Publicerad: 16 februari 2005, 09:37

Genom att mäta hudens elektriska egenskaper kan hudcancer särskiljas från ofarliga hudförändringar, enligt en ny avhandling.

Ämnen i artikeln:

HudcancerSkivepitelcancerBasaliom

Varje år drabbas runt 28 000 personer av hudcancer i Sverige. Runt 2 000 av dessa fall är malignt melanom. För att avgöra vilka prickar som behöver tas bort gör läkaren en visuell bedömning.

- Det är svårt och noggrannheten är därför låg. Mer än 80 procent av de hudförändringar som tas bort är helt ofarliga, säger civilingenjören Peter Åberg, institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska institutet i Huddinge.

I sin avhandling presenterar han en ny teknik för att identifiera hudcancer - djupselektiv elektrisk impedans.  Peter Åberg tror att metoden kan bli ett bra komplement till dagens bedömning.

Elektriskt motstånd lägre i tumörvävnad  Biologisk vävnad har olika elektriska egenskaper. Ström med hög frekvens passerar rakt igenom cellmembranen medan lågfrekvent ström färdas runt cellerna i den extracellulära miljön.   Hudförändringar leder till omfördelning av den extracellulära vätskan och cellernas form förändras. I hudcancerfläckar blir det elektriska motståndet, impedansen, lägre jämfört med i harmlösa hudförändringar.

Detta kan utnyttjas för att identifiera cancern. Med hjälp av elektroder som sätts över fläcken tillförs växelspänning med varierande frekvens till huden. Samma elektrodsystem har även en detektorenhet, som registrerar den ström som passerar genom vävnaden. Utifrån strömmens styrka vid olika frekvenser kan hudens impedans beräknas.

Säkerheten i metoden är stor.  - Vi hittar i princip alla hudförändringar som behöver tas bort och överdiagnostiserar bara 10-20 procent. Därför skulle man kunna spara mycket lidande och pengar med den här metoden, säger Peter Åberg.

För att upptäcka skivepitelcancer och basalcellscancer, som är de vanligaste formerna av hudcancer, används icke-invasiva elektroder. Men för att upptäcka melanom krävs så kallade minimalt invasiva elektroder.

I ett inledande skede av malignt melanom är hornlagret - det yttersta hudlagret - helt intakt. Genom att fästa små, små spikar på elektrodytan får man kontakt med det underliggande melanomet. Elektroderna känns ungefär som sandpapper.   Peter Åberg har ännu inte undersökt möjligheterna att kunna skilja olika former av hudcancer med impedans.

- Vi vill åstadkomma ett hjälpmedel som ger antingen röd eller grön lampa för läkaren att skära bort en fläck eller inte. Då spelar det ingen roll vilken typ av hudcancer det är. Men det är klart att det skulle vara önskvärt att kunna skilja olika cancertyper åt, säger han.

Komplement till annan diagnostik  Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, tycker metoden verkar intressant, men att den behöver utvärderas mer.

- Det här kan möjligen bli ett komplement till annan diagnostik i framtiden, men knappast ersätta gängse teknik. Den så kallade överdiagnostiken hänför sig också till att man tar bort vissa hudförändringar innan de har en chans att bli elaka, säger han.  Även Peter Åberg anser att tekniken måste testas på fler patienter innan den tas i kliniskt bruk.

Jessica Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev