Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

EMA öppnar för mer car T-celler vid myelom

Publicerad: 29 mars 2022, 14:35

En illustration av car T-celler som attackerar en cancercell.

Illustration: Val Altounian/Science Translational Medicine

En andra car T-cellsterapi, Carvykti, rekommenderas ett godkännande för svåra former av multipelt myelom.


Ämnen i artikeln:

MyelomHälsoekonomiTLVSahlgrenska universitetssjukhusetLeukemiEMASkånes universitetssjukhusToppnyheter Cancer

Bakom rekommendationen står den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Nyheten tas emot med öppna armar av Markus Hansson som är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg samt ordförande för nationella vårdprogramgruppen för myelom. 

– Det är ett oerhört spännande läkemedel som blir ett viktigt tillskott för tungt behandlade patienter som i nuläget saknar andra alternativ. Resultaten från de kliniska prövningarna är imponerande, säger han och påpekar att patienter vid Skånes universitetssjukhus i Lund deltagit i studier med läkemedlet. 

Läs också: Klartecken för car T-cellsbehandling av myelom 

I fokus står alltså car T-cellsterapin Carvykti (ciltacabtagene autoleucel). Behandlingen är tänkt att användas för vuxna som fått återfall eller som inte längre svarar på de tre vanligaste läkemedelsklasserna för cancerformen, och vars sjukdomsbild har förvärrats sedan senaste behandlingsinsatsen. 

Vid multipelt myelom omvandlas plasmacellerna i benmärgen till tumörceller. Car T-celler är en cellbaserad genterapi som revolutionerat cancervården, och enkelt förklarat modifieras patientens egna T-celler för att bekämpa tumörceller mer effektivt.

I Sverige skulle till en början minst 20 till 50 myelompatienter om året kunna bli aktuella för Carvykti, uppskattar Markus Hansson.

Den första car T-cellsterapin vid multipelt myelom, Abecma (idecabtagen vikleucel), fick ett rekommenderat godkännande av EMA förra året. Läkemedlet genomgår en hälsoekonomisk bedömning hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och har ännu inte nått svenska patienter. 

– Jag hoppas att någon utav car T-cellsterapierna snart blir tillgängliga för våra patienter med multipelt myelom. Det är många som frågar efter dessa behandlingar, säger Markus Hansson.

För att den nya rekommendationen från EMA ska resultera i ett marknadstillstånd måste den officiellt klubbas igenom av Europakommissionen.

Rekommendationen grundas på resultat från en studie som omfattar 113 patienter med svårbehandlade former av multipelt myelom. Den publicerades i tidskriften Lancet under förra året.  

Behandlingsprincipen med car T-celler är även godkänd för lymfom hos vuxna samt för akut lymfatisk leukemi hos barn och unga, vilket Dagens Medicin tidigare skrivit om.  

I Sverige pågår just nu en randomiserad studie där Carvykti utvärderas som primärbehandling vid multipelt myelom, och där flera svenska sjukhus deltar.

Läs mer:

Starka resultat för car T-celler vid myelom 

Fler patienter får car T-cellsterapi 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? 

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev