Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Enklare test kan ge svar om Zytiga fungerar

Publicerad: 5 november 2015, 11:35

Med hjälp av ett särskilt blodtest hoppas forskare lättare kunna förutsäga vilka patienter som kommer att ha nytta av en ny behandling mot prostatacancer, enligt en studie i Science Translational Medicine.


Efter att personer med spridd prostatacancer slutat svara på konventionell hormonbehandling kan de få behandling med nyare hormonläkemedel som exempelvis Zytiga (abirateron). Läkemedlet kan ges före eller efter cytostatika. Men behandlingen fungerar inte för alla.

Tumörvävnad kan ibland ge svar om mutationer som driver resistens mot läkemedlet, men för det krävs upprepade biopsier. I en ny studie har forskare försökt att utveckla ett enklare sätt att se vilka patienter som kommer att ha nytta av läkemedelsbehandlingen.

Forskarna kontrollerade blod från 97 patienter efter cirkulerande tumör-DNA som antydde förändringar i androgenreceptorn. Proverna togs före behandling med abirateron och efter att sjukdomen förvärrats. Studien fann att en stor del av de patienter som hade avvikelser i androgenreceptorn inte svarade lika bra på behandlingen och hade en sämre överlevnad än de patienter som inte hade några förändringar. Mutationerna kunde ses redan innan behandlingen påbörjats. Ett fåtal personer med onormala receptorer svarade på behandlingen, fast där blev effekten kortvarig.

Forskarna anser att studien antyder att den undersökta metoden kan ge ett svar på om patienten bör behandlas med abirateron eller inte. Men de påpekar att större studier behöver bekräfta resultaten.

Zytiga ingår sedan i våras i läkemedelsförmånerna. Men företaget har kommit överens med landstingen om att betala tillbaka pengarna för de patienter där behandlingen inte fungerar.

Läs mer i abstract:

Alessandro Romanel med flera. Plasma AR and abiraterone-resistant prostate cancer. Science Translational Medicine, publicerad 4 november 2015. Doi: 10.1126/scitranslmed.aac9511

Relaterat material

"Är resultatet verkligen sant?"

Omdiskuterat cancerläkemedel subventioneras

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev