lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Få får cancerbehandling i tid

Publicerad: 20 februari 2019, 12:11

Foto: Thinkstock

Tiden för behandling av cancer varierar enormt mellan olika delar av landet. Nästan inga regioner klarar de nya standardiserade vårdförloppen vid cancerbehandling, enligt en ny rapport från Cancerfonden.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenRegion KronobergProstatacancerBröstcancerLungcancerTarmcancer

I rapporten undersöks cancervården under 2017 och fokus ligger på de fyra vanligaste cancerformerna: prostata, bröst, lungor och tjocktarm. Det året drabbades 27 000 personer av dessa cancerformer.

De senaste åren har nya standardiserade vårdförlopp från misstanke till behandling gradvis införts. Av rapporten framgår att målen är långt från att uppfyllas.

Under 2017 klarade inte en enda region i landet målet om att prostatacancer ska opereras inom två månader, enligt rapporten. Och bara tre av 21 klarade målet om att bröstcancer ska opereras inom 28 dagar.

– Det är ett geografiskt lotteri. Ser man på bröstcancer ligger Västra Götalandsregionen sämst till. Bara 27 procent av patienterna får vård i tid, medan siffran i Kronoberg är 97 procent, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Hon anser att bättre resultat inte bara är en fråga om resurser. Undermålig it, personalbrist, flaskhalsar och andra organisatoriska frågor måste tacklas.

– Det finns regioner som fått fina resultat utan extra resurser. Man måste lära av dem, hur de organiserat om och effektiviserat. Det är helt oacceptabelt för cancerpatienter att det ser ut som det gör, regionpolitiker måste ta frågan på allvar.

JOEL MALMÉN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev