Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Få klarar maximal väntetid i vårdförloppen

Publicerad: 10 november 2016, 19:00

Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare vid SKL och ordförande i RCC i samverkan.

Bara omkring hälften av patienterna får vård inom den maximala väntetiden i flera av de nya standardiserade vårdförloppen. Men väntetiderna har blivit kortare.


Ämnen i artikeln:

SKRLeukemiProstatacancer

När Regionala cancercentrum i samverkan nu redovisar statistik över väntetiderna i cancervården framgår det att det är en bit kvar innan de standardiserade vårdförloppen fungerar som de är tänkta att göra. Modellen som är tagen från den danska förebilden pakkeförlöb innebär att olika cancerdiagnoser får maxväntetider från välgrundad misstanke till start av behandling. De data som nu redovisas innehåller väntetider för de fem första standardiserade vårdförloppen som har införts i Sverige.

Bäst går det att klara den maximala väntetiden för patienter med akut myeloisk leukemi (AML). Statistiken visar att 81 procent av dessa patienter nu får vård inom maxtiden sex dagar. Lika bra går det inte med att hålla maxtiderna för tid till kirurgisk behandling vid huvud- och halscancer, tid till läkemedelsbehandling vid matstrupe- och magsäckscancer och botande behandling vid högrisk prostatacancer. För dessa diagnoser är det mellan 49–59 procent av patienterna som får vård inom maxtiden. När det gäller urinblåse- och urinvägscancer är statistiken fortfarande osäker.

Trots att många patienter inte får vård inom de maximala väntetiderna konstaterar Regionala cancercentrum i samverkan att de standardiserade vårdförloppen har lett till kortare väntetider jämfört med innan modellen infördes.

– Det här är ett första tecken på att det nya arbetssättet i cancervården fungerar. Att vi redan ett knappt år efter införandet av SVF ser att väntetiderna är på väg att kortas är nästan mer än vi vågade hoppas på, säger Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare vid SKL och ordförande i RCC i samverkan i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Så blir regeringens cancersatsning

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

SKRLeukemiProstatacancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev