Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Fallen av livmoderhalscancer ökar

Publicerad: 21 Februari 2018, 10:32

Fallen av livmoderhalscancer ökar främst i mindre landsting.

Foto: Thinkstock

Antalet fall av livmoderhalscancer ökar för första gången på årtionden, enligt siffror från Cancerfonden.


Från 2014 till 2015 ökade sjukdomen med 20 procent, enligt en rapport från Cancerfonden.

"Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det. Men många landsting måste bli ännu bättre på att få fler kvinnor att screena sig. Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet", säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

Omräknat i antal fall rör sig ökningen om cirka 100 drabbade kvinnor. Cancerfondens statistik visar också att 82 procent av alla svenska kvinnor i åldrarna 23-60 år deltar i screeningprogrammet.

Ökningarna är stora i framför allt sju landsting: Östergötland, Jönköping, Blekinge, Halland, Värmland, Örebro och Dalarna. Inget av de tre största landstingen bidrar till ökningen.

I sin rapport skriver Cancerfonden för en fungerande screeningverksamheten måste viss patientinformation kunna delas mellan landsting, vilket inte är möjligt i dag. Kvinnor med HPV-infektion, utan cellförändringar, ska följas upp efter tre år. Om kvinnan har flyttat till ett annat landsting under den tiden följer screeninginformationen inte med henne.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev