Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Farhågor kring venkateter i armen

Publicerad: 7 juni 2021, 15:17

Centralvenös infart i armen kan medföra onödiga risker för komplikationer enligt en studie som presenteras på Asco.

Foto: Getty Images

ASCO 2021. Överväg andra metoder än PICC-line för att sätta kärlkateter, argumenterar forskare bakom en studie med amerikanska data.


Ämnen i artikeln:

ASCOHjärntumörpankreascancerLivmoderhalscancerLänssjukhuset Ryhov Jönköping

– PICC-line infördes i Sverige utan att några jämförande studier hade gjorts. Det är en metod som är enkel för verksamheterna att utföra, men våra data visar att det kommer till priset av en ökad risk för komplikationer, säger Knut Taxbro, intensivvårdsläkare på Länssjukhuset Ryhov och medförfattare till studien.

Metoden är ett sätt att sätta en centralvenös infart via en ven i överarmen som ofta används för att ge cytostatika eller antibiotika. Forskarna bakom studien ville ta reda på om användning av PICC-line kunde kopplas till ökad risk för komplikationer hos patienter med solida tumörer. 

Läs även: Extra cytostatika räddar inga liv vid svår livmoderhalscancer 

Tidigare studier har indikerat att just i denna patientgrupp kan risken för kateterrelaterad trombos och infektioner i blodet öka när metoden används.

Forskarna samlade in uppgifter om nästan 4 000 patienter som diagnostiserats med solida tumörer och som fått PICC-line insatt vid 50 olika sjukhus i Michigan i USA.

Av dessa drabbades 16 procent av en komplikation relaterad till katetern. Förekomsten var vanligare bland vissa tumörtyper som de i pankreas, äggstockarna och hjärnan.

Den vanligaste komplikationen var kateterocklusion, det vill säga stopp i venporten eller i katetern. Detta inträffade för 10 procent av patienterna. Djup ventrombos inträffade hos 3,5 procent och infektion i blodet hos 2,7 procent. 0,6 procent av patienterna drabbades av lungemboli.

I just denna studie, som presenteras som en poster på Ascos årliga möte, har forskarna inte jämfört med komplikationsfrekvensen med andra typer av infart. Men enligt Knut Taxbro, som disputerat på området, är siffrorna i samklang med tidigare forskning.

– Målet med forskningen är att hitta den kärlkateter som orsakar minst komplikationer för patienten. Vi har också gjort en liknande studie där vi tittat på hematologisk cancer men de resultaten är inte färdiga än, säger Knut Taxbro.

I Sverige finns inget samlat register för hur vanligt det är med PICC-line. Rutinerna för hur det sätts och av vilken personal varierar med lokala rutiner. Just i Michigan finns ett sådant vilket gjorde studien möjlig.

Den vanligaste orsaken till att patienterna fick PICC-line i studien var för antibiotikabehandling, följt av cytostatika.

Forskarnas slutsats är att det finns en risk för komplikationer med PICC-line hos patienter med solida tumörer och föreslår andra sätt att administrera läkemedel som med subkutan venport.

De data som samlades in var från mellan 2013 och 2019.

Läs mer:

Urvashi Mitbander med flera. Should PICCs be avoided in patients with certain solid organ cancers? J Clin Oncol 39, 2021 (suppl 15; abstr 6572) 10.1200/JCO.2021.39.15_suppl.6572 

 

■ Följ vår rapportering från Asco 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten. 

■ Följ all vår bevakning om medicinska studier och cancer.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev