Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Färre fall av prostatacancer

Publicerad: 25 november 2008, 17:38

Färre fall av prostatacancer

Foto: Illustration: Photos.com

De nyupptäckta fallen av prostatacancer har under de senaste två åren minskat, visar Socialstyrelsens nya statistik. Men det går inte att säga om minskningen är en trend.


Antalet nyfunna fall av prostatacancer var under förra året 8 870, vilket svarade för 34 procent av cancerfallen bland män. Förekomsten har i genomsnitt ökat med 2,8 procent årligen sedan 20 år tillbaka, men under de senaste två åren har antalet fall minskat.

Mellan 2007 och 2006 var minskningen 400, och året dessförinnan minskade antalet med 1 000 fall.

– Man kan inte säga ännu om det är en trend. Ser man tillbaka på den senaste tioårsperioden håller sig antalet prostatafall ganska stabilt, säger Shiva Ayoubi, statistiker på Socialstyrelsen.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och utgör 29 procent av de diagnostiserade fallen. Den genomsnittliga årliga ökningstakten för bröstcancer vhar varit 1,2 procent under de senaste 20 åren.

Förra året diagnostiserades 50 100 fall av malign cancer i Sverige, och könsfördelningen är relativt jämn. Men fortfarande insjuknar främst män, som drabbas av 52 procent av alla cancerfall.

Läs rapporten:

Cancer incidence in Sweden 2007

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev