Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Färre utländska män får diagnosen prostatacancer

Publicerad: 14 november 2008, 12:46

Män som invandrat till Sverige har generellt sett en lägre risk att få diagnosen prostatacancer, jämfört med svenskfödda män.


Det visar en studie från Karolinska institutet på män över 45 år.

Forskarna jämförde 3,8 miljoner svenskfödda och utländska män i Sverige under perioden 1961 till 2004, bland annat med hjälp av den nationella databasen för migration och hälsa.

Resultaten visar att utlandsfödda män har i genomsnitt 40 procent lägre risk att få diagnosen prostatacancer än män födda i Sverige. Lägre risk sågs för invandrare från de flesta undersökta länderna med undantag för män födda i de baltiska staterna. Dessa hade samma risk som män födda i Sverige, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Forskarna tror att en del av förklaringen är att relativt många män i Sverige genomgår ett PSA-test, vilket medför att fler fall av prostatacancer upptäcks. Enligt forskarna kan män födda utomlands med en kortare vistelse i Sverige ha sämre tillgång till sjukvården och mindre kunskap om möjligheter till diagnostisering.

Men det kan också finnas genetiska skillnader samt skillnader i miljö eller livsstil som gör att fler av de utlandsfödda faktiskt blir sjuka, konstaterar forskarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev