torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fas 3-data visar bra överlevnad med nivolumab vid melanom

Publicerad: 24 november 2014, 14:10

Nu publiceras de första överlevnadssiffrorna från fas 3-studierna med en av de mest lovande nya immunterapierna mot cancer. Patienter med spritt melanom som behandlats med antikroppen nivolumab hade en ettårsöverlevnad på 73 procent.

Ämnen i artikeln:

Malignt melanomHudcancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Den siffran ska jämföras med 43 procent i kontrollgruppen som fick cytostatikumet dakarbazin.

Den kan också jämföras med strax under 50 procent som var ettårsöverlevnaden i en studie där den i dag godkända immunantikroppen ipilimumab gavs tillsammans med darkabazin.

Resultaten baseras på en uppföljning av 418 patienter med icke-Braf-muterade tumörer och som inte tidigare fått behandling mot sitt melanom.

När det gäller andelen patienter som svarat på behandling med nivolumab – runt 40 procent – och längden på sådana behandlingssvar var siffrorna överlag överensstämmande med resultat från tidigare presenterade studier, skriver forskarna bakom studien. Se länkar härintill.

Däremot påpekar de att överlevnaden i kontrollgruppen var högre än i tidigare studier, sannolikt tack vare att många patienter gått över till behandling med ipilimumab när darkabazin slutat att fungera.

Ipilimumab var det första läkemedlet som visat en överlevnadsfördel vid metastaserat malignt melanom, men det var inte godkänt för behandling när den aktuella studien startade.

Svårare biverkningar drabbade runt 12 procent av dem som fått nivolumab, jämfört med 18 procent i kontrollgruppen.

Nivolumab testas nu också i fas 3-studier där läkemedlet jämförs mot ipilimumab både som monoterapi och tillsammans med ipilimumab.

Studien finansierades av läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb

Läs abstract till

Caroline Robert med flera. Nivolumab in Previously Untreated Melanoma without BRAF Mutation. New England Journal of Medicine, publicerad online den 16 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1412082

Relaterat material

Haussade studier på immunterapi levererade

”Oöverträffad” överlevnad vid melanom

Bra överlevnad vid melanom med ny immunterapi

Ett race om nya läkemedel mot melanom

Immunkombo gav bra effekt vid melanom

Ännu mer lovande resultat vid melanom

Lovande immunbehandling för metastaserad hudcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev