Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fattiga i England drabbas oftare av livmoderhalscancer

Publicerad: 3 december 2008, 14:00

Fattiga i England drabbas oftare av livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är dubbelt så vanligt bland fattiga som bland rika i Storbritannien.


Data, från mer än 25 000 fall av livmoderhalscancer i Storbritannien, visar att 12 av 100 000 kvinnor drabbas av cancerformen i landets mest utsatta områden. Siffran är endast hälften så hög bland befolkningen i de mest välbärgade områdena.

En orsak kan vara att färre kvinnor från fattigare områden lämnar gynekologiska cellprov, säger David Forman från University of Leeds i Storbritannien och huvudförfattare till studien, till BBC News.

Cirka 20 procent av de kvinnor som blir kallade till att lämna cellprov i Storbritannien dyker inte upp, vilket kan jämföras med närmare 40 procent av de boende på de mest utsatta platserna. Fler rökare och tidigare sexdebut bland de fattiga är andra faktorer som kan påverka.

Diskussionen om livmoderhalscancer bland fattiga och rika är aktuell även i Sverige. Vaccination mot HPV, som orsakar livmoderhalscancer, kommer att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet från och med 1 januari 2010, och kommer att ges till flickor i årskurs fem och sex.

Ilija Batljan (s), ordförande för kommunstyrelsen i Nynäshamn, är kritisk till att de flickor som har slutat sexan när reformen genomförs inte omfattas av programmet. Han menar att beslutet kommer att drabba flickor från fattigare hem där man inte har råd med vaccinationen.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev