söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

FDA får kritik för godkända namn

Publicerad: 20 maj 2013, 09:21

Foto: Photos.com

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten slår ifrån sig kritik om att allt för många läkemedel mot prostatacancer har fått förvirrande lika namn med bokstäverna X och Z.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I vintras skrev läkaren en insändare med adress till FDA, som godkänner nya läkemedelsnamn i USA, i tidskriften The New England Journal of Medicine. Läkaren anser att det har gått inflation i läkemedelsnamn med begynnelsebokstäverna X och Z. Inte minst när det gäller läkemedel som används vid behandling av prostatacancer.

Zometa, Xgeva, Zytiga och Xtandi är exempel på läkemedel inom behandlingsområdet som läkaren tar upp.

Tillverkarnas omättliga lust att få med bokstäverna X och X i marknadsföringsnamnen kommer utan tvivel att leda till förvirring för både förskrivande läkare och på apoteket där medicinen lämnas ut , står det i insändaren.

FDA svarar i tidskriften att risken för förvirring är något som myndigheten har tagit hänsyn till. Vidare anser myndigheten att tillverkarna inte alls har en  omättlig lust  att inkludera bokstäverna X och Z. Bara 2 procent av alla godkända läkemedel börjar med de aktuella bokstäverna. Inte heller bland nyligen godkända läkemedel finns en överrepresentation. FDA svarar också att alla läkemedelsnamn genomgår en säkerhetsanalys innan de släpps ut på marknaden, bland annat med hänsyn till risken för sammanblandning och förvirring.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev