Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Feldiagnoser vid mammografi upptäckta

Publicerad: 7 december 2017, 12:09

Alla de 1700 mammografiundersökningar som den aktuella läkaren genomfört har eftergranskats av Unilabs.

Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

Minst sju kvinnor med bröstcancer har fått felaktiga diagnoser vid mammografi på Skaraborgs sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhus

Mammografin vid Skaraborgs sjukhus i Skövde och Lidköping drivs av företaget Unilabs. Det är de som nu slår larm om att kvinnor har feldiagnostiserats. Enligt ett pressmeddelande från Unilabs handlar det om sju kvinnor där cancer borde ha upptäckts vid tidigare undersökningar. För ytterligare fem kvinnor går det inte att utesluta att tumören kunde ha upptäckts tidigare. Samtliga dessa kvinnor har nu fått vård. Ytterligare 27 kvinnor har kallats till ny undersökning då deras undersökningar kan ha tolkats felaktigt.

Felbedömningarna har gjorts av samma läkare och samtliga 1700 mammografier som läkaren har utfört på egen hand under sin anställning 2015-2016 har nu granskats. Unilabs har anmält händelserna till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Den aktuella läkaren jobbar inte längre kvar hos företaget.

Efter felbedömningarna inför Unilabs en extra kvalitetskontroll av de mammografier som genomförs av nya specialistläkare under deras första sex månader inom professionen. Företaget ska också genomföra eftergranskningar av en viss andel av alla specialistläkares undersökningar. Dessutom ska rutiner tas fram där fall med nyupptäckt bröstcancer eftergranskas för att säkerställa att det inte funnits brister i den tidigare bedömningen. Utöver detta införs ett digitalt kvalitetssäkringssystem och ett system för att kontrollera att specialisterna följer rutiner och nationella riktlinjer.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev