Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fetma i tonåren kopplad till ökad risk för tarmcancer

Publicerad: 26 maj 2015, 09:18

Foto: Thinkstock

Risken att utveckla tjock- och ändtarmscancer är fördubblad hos män med fetma vid tiden för mönstringen. Det tyder resultaten på i en ny registerstudie från Örebro universitet i samarbete med forskare från Harvard i USA.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

Även de som hade hög sänka vid mönstringen hade en ökad risk för utveckling av tarmcancer.

– Det här är den första studien som visar på ett oberoende samband mellan inflammation i tonåren och en ökad risk för tarmcancer senare i livet, säger Katja Fall, docent i klinisk epidemiologi vid Örebro universitet och den som lett studien, till Dagens Medicin.

Sambandet mellan fetma, inflammation och senare utveckling av tarmcancer har visats i tidigare studier på vuxna, men nu visar resultaten i den nya studien att samma samband också gäller för tonåringar.

I både gruppen överviktiga och feta var risken för att utveckla tarmcancer 2, 08 gånger högre respektive 2.38 gånger. De som hade en sänka över 15 mm/h hade en 63 procent högre cancerrisk. Fetma och inflammation var enligt forskarna oberoende riskfaktorer.

Studien omfattade 240 000 svenska män som var mellan 16 och 20 år vid mönstringen. Uppföljningstiden var 35 år. Vid mönstringen var 6,5 procent överviktiga och 1 procent feta. Under uppföljningstiden utvecklade 885 män tarmcancer varav 384 var ändtarmscancer.

– Resultaten styrker incitamentet för att minska övervikt bland ungdomar. Vi har ju i dag en mycket högre andel överviktiga, cirka 20 till 25 procent, jämfört med cirka 6 procent av dem som mönstrade under 70-talet, säger Katja Fall.

Hon menar också att för att kunna undersöka mekanismer bakom den observerade riskökningen behövs riktade studier.

Här kan du läsa abstract till studien:

Elizabeth Kantor med flera. Adolescent body mass index and erythrocyte sedimentation rate in relation to colorectal cancer risk. Gut. Publicerad online 18 maj 2015. DOI: 10.1136/gutjnl-2014-309007.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev