fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fiskolja och smärtmedicin dödar tumörceller

Publicerad: 22 september 2005, 07:57

Omega 3-fettsyran DHA dödar tumörceller från den aggressiva barncancerformen neuroblastom, visar provrörsförsök vid Karolinska institutet. Fyndet kan bana väg för kliniska studier där fettsyran testas i kombination med cytostatika.


Neuroblastom är en tumörsjukdom som utgår från nervvävnad i det sympatiska nervsystemet. Svåra former av neuroblastom tillhör de barncancerformer som svarar sämst på behandling, trots många olika försök att förbättra cytostatikaterapin.

Forskare vid Karolinska institutet i Solna utvärderar nu flera substanser som inte är konventionella cellgifter, men som tycks ha potential att kunna förbättra behandlingen av sjukdomen. I en studie som ska publiceras i tidskriften International Journal of Cancer visar de att omega 3-fettsyran DHA, som ingår i vanliga kosttillskott, tar död på tumörceller - åtminstone i provrör.

- Det som är spännande med det här angreppssättet är inte minst att DHA är en kroppsegen substans som är ofarlig för friska celler. I våra experiment ser vi också att odlade fibroblastceller, som får anses vara normala, inte påverkas, säger Per Kogner, professor i barnonkologi och ledare för forskargruppen.

Bakgrunden till studien är att det  har visat sig att nivåerna av DHA i neuroblastomceller är lägre än i normala nervceller. Man har misstänkt att detta skulle kunna ha med cancercellernas extrema förmåga att överleva att göra.

Mycket riktigt visade det sig att fettsyran framkallade celldöd när den tillfördes neuroblastomcellerna i provrörsförsöket. Den huvudsakliga verkningsmekanismen tros vara ökad bildning och känslighet för fria radikaler som förstör cellernas mitokondriemembran.

Forskarna prövade också att ge DHA i kombination med cellgifter som används vid neuroblastombehandling. Effekten på tumörcellerna blev då ännu bättre.

- De koncentrationer av DHA som vi har undersökt motsvarar de halter man får i kroppen efter att ha ätit fiskleverolja. Resultaten är uppmuntrande, men det återstår mycket arbete innan vi kan testa behandlingskonceptet på patienter. Först vill vi undersöka hur det fungerar i djurförsök, säger Per Kogner.

Förra hösten väckte forskarna uppmärksamhet då de publicerade data från djurförsök där det visade sig att neuroblastom kunde krympa av behandling med det vanliga antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak.

I den nu aktuella provrörsstudien undersöktes DHA också tillsammans med läkemedlet. Forskarna såg att fettsyran kunde förbättra den celldödande effekten av diklofenak.

- Vi har nyligen startat en första klinisk undersökning på enstaka patienter i Sverige. Där utvärderar vi vilka doser av en annan antiinflammatorisk substans som man i senare skede kan tänkas testa i en behandlingsstudie, berättar Per Kogner  Forskarna har även sett lovande resultat med substanser som minskar bildningen av inflammatoriska så kallade leukotriener.

- I en framtid kan man tänka sig att denna typ av medel tillsammans med DHA och antiinflammatoriska medel kan komma att bli en "cocktail" som kan användas tillsammans med cytostatika för att förbättra behandlingen av neuroblastom, säger Per Kogner.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev