Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fler dör av cancer än hjärtsjukdomar

Publicerad: 16 augusti 2016, 06:29

I Danmark dör både fler män och kvinnor av cancer jämfört med hjärt-kärlsjukdomar.

Foto: Thinkstock

Cancer går om hjärt-kärlsjukdomar som den vanligaste dödsorsaken i tolv europeiska länder – fast Sverige är inte ett av dem, enligt en ny studie i European Heart Journal.


Att dödsfallen i cancer ökar ses bland annat i Frankrike, Italien och Belgien. De nya siffrorna gäller huvudsakligen för män, fast ett undantag är vårt grannland Danmark där både fler män och kvinnor dör av cancer jämfört med hjärt-kärlsjukdomar. Under 2012 dog 8 226 danska män i cancer medan motsvarande siffra var 6 442 vid hjärt-kärlsjukdom.

Sverige utmärker sig i studien genom att ha det lägsta dödstalet i hjärtinfarkt på sjukhus efter initierad behandling.

Det är välkänt att dödsfallen i hjärt-kärlsjukdomar är på tillbakagång i västra Europa. En förklaring är att behandlingarna mot hjärtinfarkt och stroke blir effektivare samt att de sätts in snabbare, skriver brittiska och australiensiska forskare bakom studien. De betonar att västra Europa verkar kunna erbjuda en bättre förebyggande vård, jämfört med de östra delarna.

I dag uppgår dödsfallen i hjärt-kärlsjukdomar till fyra miljoner per år i Europa, vilket utgör 45 procent av totala antalet dödsfall.

Läs mer i abstract:

Nick Townsend med flera. Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update 2016. European Heart Journal, publicerad online den 15 augusti 2016. Doi: 10.1093/eurheartj/ehw334

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev