Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fler fall av annan HPV-relaterad cancer

Publicerad: 11 december 2015, 07:00

HPV. Cancerregistret i Norge vill nu uppmärksamma att HPV-relaterad cancer inte bara är livmoderhalscancer.

Foto: photos.com

Annan HPV-relaterad cancer är snart vanligare än livmoderhalscancer i Norge. Nu vill forskare även vaccinera pojkar, skriver Dagens Medisin i Norge.


I omkring 70 procent av fallen orsakas livmoderhalscancer av HPV 16 och 18, två typer av humant papillomvirus som det går att vaccinera sig mot. Viruset kan även orsaka mer ovanliga cancersjukdomar i slemhinnor i underliv och svalg hos både män och kvinnor, exempelvis i slidan, vulva, ändtarmsöppningen, munhålan och på penis.

Enligt en ny analys från norska cancerregistret är nu förekomsten av de mer ovanliga cancersjukdomarna på väg att gå om livmoderhalscancer, skriver norska Dagens Medisin.

Under 2014 drabbades 338 norska kvinnor av livmoderhalscancer medan totalt antal HPV-relaterad cancer uppgick till omkring 600 fall, skriver tidningen. Det betyder att cirka 300 HPV-relaterade cancersjukdomar inte var livmoderhalscancer, forskarna på cancerregistret uppskattar att omkring 150 av dessa är män. De säger till tidningen att det kan finnas fler fall då alla cancerformer inte tagits med i analysen och att ny teknologi kan göra det möjligt att fler HPV-infektioner upptäcks i samband med cancer.

För flickor ingår HPV-vaccin i svenska vaccinationsprogrammet sedan 2010 och det pågår en utredning om att även låta pojkar vaccinera sig kostnadsfritt. Även i Norge vaccineras endast flickor och enligt tidningen vill cancerregistret uppmärksamma fördelarna med att även vaccinera pojkar.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev