Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fler kan få omtalat myelomläkemedel

Publicerad: 21 maj 2021, 09:30

Darzalex (daratumumab) är en antikroppsterapi som ges i form av injektioner.

Foto: Janssen

NT-rådet ger grönt ljus för antikroppsterapin Darzalex som en del av startbehandlingen för vuxna med multipelt myelom och som inte kan transplanteras.


Ämnen i artikeln:

MyelomSahlgrenska universitetssjukhuset

– Det är ett välkommet besked. Tillägg med Darzalex redan i det initiala skedet bidrar till bättre respons och att patienter kan vara sjukdomsfria under en längre tid, säger Markus Hansson som är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

Darzalex (daratumumab) är en antikroppsterapi som effektivt kan bromsa sjukdomsförloppet vid multipelt myelom, en cancersjukdom som drabbar plasmacellerna i benmärgen.

Läs även: Klartecken för tidig antikroppsbehandling mot myelom 

Sedan några år tillbaka kan svensk sjukvård använda läkemedlet som monoterapi vid svårbehandlat multipelt myelom. Förra sommaren gav NT-rådet även klartecken för Darzalex som tillägg redan vid startbehandling, men då för patienter som senare skulle få autolog stamcellstransplantation. 

Och nu öppnar alltså NT-rådet för att antikroppsterapin även kan ges initialt till patienter som inte kan transplanteras. Rekommendationen gäller för vuxna som nyligen diagnostiserats med multipelt myelom och där Darzalex ingår i en kombinationsbehandling med läkemedlen bortezomib, melfalan och prednison. 

I Sverige nyinsjuknar cirka 650 personer årligen i multipelt myelom. Utav dem är det ungefär 60 procent som inte kan få en autolog stamcellstransplantation – många gånger på grund av hög ålder – och nu kan de alltså bli aktuella för den nya kombinationsbehandlingen.

Antikroppsterapin ger inte särskilt många biverkningar, vilket Markus Hansson lyfter som en stor fördel.

– Vi kan se en liten förhöjd infektionsrisk men den kan ofta hanteras väldigt väl. En annan fördel är att antikroppsterapin ges som injektion i huden. I början en gång i veckan, för att sedan glesas ut och till slut blir det bara en gång i månaden. Så det är en praktisk behandling, säger han. 

Markus Hanson är även ordförande i nationella vårdprogramgruppen för myelom. Han berättar att man redan skrivit in att Darzalex förordas som en del av startbehandlingen för den aktuella patientgruppen. 

– I vårdprogrammet står att antikroppsterapin bör användas så fort NT-rådet gett klartecken. Och nu har det äntligen blivit grönt ljus, säger han.

Läs mer

Klartecken för tidig antikroppsbehandling mot myelom 

Avtal klart för efterlängtat myelomläkemedel 

Ny milstolpe i behandlingen av myelom 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev