Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fler protester mot splittring av cancervården i Stockholm

Publicerad: 9 juli 2015, 14:22

”Varför överväger Stockholms Läns Landsting att ta bort förutsättningarna för framgångsrik cancervård?”


Dan Grandér, professor vid Karolinska institutet, prefekt vid Institutionen för onkologi och patologi och Lars Holmgren, professor vid Karolinska institutet, ordförande tema cancer, Karolinska universitetssjukhuset utrycker stor oro över förslaget från Stockholms Läns Landstings att splittra cancervården som i dag bedrivs på Karolinska universitetsjukhuset.

De ställer på Svenska Dagbladets debattsida frågan om varför Stockholms Läns Landsting, som har investerat betydande skattemedel i en infrastruktur för cancerforskning, nu överväger att i sista sekunden ta bort förutsättningarna för att satsningen skall bli framgångsrik.

Bakgrunden är att företrädare för Stockholms Läns Landsting i april i år, i ett tjänsteutlåtande, föreslagit att bryta sönder den medicinska cancersjukvården på Karolinska universitetsjukhuset, och dela upp den på tre oberoende kliniker på olika sjukhus. Detta innebär att stora patientgrupper kommer att behandlas långt från där forskningen bedrivs. Denna splittring, skriver forskarna, kommer även effektivt att förhindra satsningen på cancerforskning och behandling som sedan lång tid planerats på Karolinska universitetssjukhuset.

De kritiserar också att förslaget går också emot den internationella utvecklingen där man aktivt skapar miljöer som för samman cancervård och forskning med mål att så snabbt som möjligt överföra forskningsgenombrott till förbättrade behandlingar. Ett exempel på en sådan satsning är cancercentret MD Anderson i Texas, USA, ett annat exempel finner man i Lausanne, Schweiz, där ett nytt cancersjukhus med forskning och vårdavdelningar sida vid sida invigs 2016. Även i våra nordiska grannländer har man anammat detta och etablerar liknande central, enligt Dan Grandér och Lars Holmgren.

Även i Sverige har den nationella cancerstrategiutredningen föreslagit etablering av ett fåtal sådana enheter. Något som anammats i Stockholm när Karolinska institutet nya forskningsbyggnader byggs parallellt med det nya Karolinska universitetssjukhuset. Det är ett mångmiljardprojekt som planerats sedan över tio år tillbaka. En bärande tanke har varit att skapa grundförutsättningar för att samla cancersjukvård, teknologi och forskning av högsta internationella kvalitet, och att därmed ge de bästa förutsättningarna för kontinuerligt förbättrad cancerbehandling.

– Som företrädare för den kliniska cancerforskningen, samt den typ av cancerforskning som har som mål att föra in ny biologisk kunskap i cancervården, tycker vi att Stockholms Läns Landstings förslag att splittra cancervården är djupt olyckligt, skriver de och ställer frågan:

– Varför överväger Stockholms Läns Landsting, som har investerat betydande skattemedel i en infrastruktur för cancerforskning, nu att i sista sekunden ta bort förutsättningarna för att satsningen skall bli framgångsrik?

Relaterat material

”Splittringen av Stockholms cancervård hotar patienterna”

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev