tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fler svenskar verkar få aggressiv hudtumör

Publicerad: 23 maj 2016, 09:38

Merkelcellskarcinom är en snabbväxande och aggressiv tumörform.

Foto: John Paoli

Förekomsten av en ovanlig hudcancerform kan ha blivit högre i Sverige, enligt en ny svensk studie i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Ämnen i artikeln:

HudcancerMalignt melanom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det handlar om en variant av hudcancer som har sitt ursprung i hudens neuroendokrina celler och kallas för merkelcellskarcinom. Tumörformen är visserligen ovanlig men snabbväxande och kan vara livshotande om den upptäcks i ett sent skede av sjukdomen.

– Mer än hälften av alla merkelcellskarcinom var belägna i huvud- och halsregionen vilket talar för att solens UV-strålning är av stor betydelse vid denna diagnos, precis som det är för vanligare former av hudcancer, säger Oscar Zaar, hudläkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med kollegor har han studerat hur många fall av merkelcellskarcinom som blev inrapporterade till Socialstyrelsens cancerregister mellan 1993 och 2012. Under de första nio åren diagnostiserades årligen 24 fall av hudcancerformen medan siffran steg till 47 fall per år under 2012. Det är fler fall jämfört med övriga nordiska länder, skriver forskarna.

Enligt resultaten var det främst äldre personer över 80 år som drabbades av merkelcellskarcinom, något som överensstämmer med tidigare studier inom området. Bland de diagnostiserade var det 21 procent som hade överlevt tio år efter diagnosen – motsvarande överlevnadsiffra för friska svenskar i samma ålder var 37 procent. Endast hos 3 procent av patienterna hade tumören metastaserat, alltså spridits till andra delar av kroppen.

Att förekomsten av merkelcellskarcinom har blivit högre kan möjligtvis förklaras av att tekniken för diagnostisering har blivit bättre med åren. På så sätt upptäcks fler fall, skriver forskarna.

Läs mer i abstract:

O Zaar med flera. Merkel cell carcinoma incidence is increasing in Sweden. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, publicerad online den 2 maj 2016. Doi: 10.1111/jdv.13698

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev