Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Folkhälsoinstitutet sågar cancerutredares betänkande

Publicerad: 12 juni 2009, 08:59

Folkhälsoinstitutet sågar cancerutredares betänkande

Foto: Sarah Wamala.

I ett remissvar kritiserar Folkhälsoinstitutet den nationella cancerstrategin för att sakna breda förebyggande insatser mot cancer.


Den 20 februari överlämnade utredaren Kerstin Wigzell betänkandet En nationell cancerstrategi för framtiden till socialminister Göran Hägglund (kd).

En av huvudpunkterna i betänkandet var att de förebyggande insatserna mot cancer behöver stärkas, bland annat genom utbyggnad av rökavvänjningsenheter i primärvården och införande av en 18-årsgräns på solarier.

Men i ett remissvar från Folkhälsoinstitutet får nu betänkandet skarp kritik för att de föreslagna åtgärderna är otillräckliga.

– Utredningen lyfter breda förebyggande insatser alldeles för lite, säger Sarah Wamala, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

Bland annat vill man se ett totalt marknadsföringsförbud för tobaksvaror och ett förbud mot exponering av tobaksvaror på säljställen. Folkhälsoinstitutet efterlyser även tydligare fokus på prevention för att motverka sociala ojämlikheter i cancerinsjuknande.

– Tobaksbruket är mer utbrett i socialt utsatta grupper och forskningen visar att förebyggande insatser som prishöjningar, tillgänglighetsbegränsning och en uppbyggnad av fler tobaksfria miljöer är effektivast för att påverka dessa grupper, säger Mathias Jansson, utredare inom tobaksprevention vid Folkhälsoinstitutet, i pressmeddelandet.

Vidare pekar man på att fysisk aktivitet knappt nämns i betänkandet, trots att regelbunden motion förebygger cancer. Också insatser för att minska alkoholkonsumtion behöver få större utrymme, konstaterar Folkhälsoinstitutet.

Relaterat material

Utredare vill satsa mer på förebyggande cancervård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev