Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Folsyra sänkte inte cancerrisk

Publicerad: 4 november 2008, 23:27

Kosttillskott med B-vitaminer som folsyra påverkar inte risken att utveckla cancer, visar en studie som publiceras i tidskriften Jama i dag, onsdag.


Det har under en längre tid spekulerats i om tillskott med vattenlösliga B-vitaminer skulle kunna spela en viktig roll för att förhindra uppkomst av cancer. Vissa observationsstudier har också pekat på att tillskott med dessa vitaminer kunde minska risken för att utveckla cancer, framför allt kolorektal- och bröstcancer.

Kvinnor har dock varit underrepresenterade i de studier som har gjorts och det har gjorts få randomiserade, prospektiva studier.

Forskare från bland annat Harvard Medical School i Boston, USA, har därför studerat resultaten från den så kallade Women s Antioxidant and Folic Acid Study. Där har 5 442 amerikanska kvinnor med tidigare hjärt-kärlsjukdom eller minst tre riskfaktorer för sådan sjukdom följts under knappt sju och ett halvt år. Kvinnorna fick antingen ett kombinationspiller med folsyra och två andra B-vitaminer en gång om dagen eller placebo.

Jama 2008: 300; 2012-2021

Totalt utvecklade 379 kvinnor cancer under studiens gång, 187 i gruppen som fick folsyra och B-vitamin och 192 i placebogruppen. Det gick inte att se några signifikanta skillnader mellan grupperna, varken när det gällde den totala risken att utveckla invasiv cancer, bröstcancer eller risken att dö i cancer.

Däremot fanns det en signifikant minskad risk att utveckla cancer och bröstcancer i den grupp kvinnor som var över 65 år och som fick B-vitamintillskott.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev