Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fönster i bukhålan visar hur metastaser bildas

Publicerad: 2 november 2012, 13:38

Forskare i Nederländerna har opererat in fönster i huden på möss, varigenom de kunde studera bildningen av metastaser i olika organ. Till höger syns hur en mikrometastas i grönt har bildats i levern, fyra dagar efter injektion av tumörceller i mjälten.

Foto: Laila Ritsma.

När dottertumörer bildas i levern kan cancercellernas förmåga att röra på sig vara viktigare än vad forskare hittills har trott, enligt en studie på möss som publiceras i tidskriften Science Translational Medicine.


Det är en forskargrupp i Nederländerna som har tagit ett ovanligt grepp för att åskådliggöra uppkomsten av dottertumörer, eller metastaser. Forskarna opererade in ett litet fönster i magen på möss och kunde på så sätt – i realtid – studera enskilda cellers rörelse i bland annat tunntarmen, levern och njurarna.

I ett experiment injicerades självlysande celler från tjocktarmstumörer i mjälten på mössen och forskarna följde sedan hur cellerna dök upp i levern.

Till en början, i ett skede som forskarna kallar premikrometastasering, hade cancercellerna en hög rörlighet i levervävnaden. De flesta cancercellerna stod också i kontakt med enbart friska leverceller.

Efter två dagar hade en större typ av metastaser börjat bildas med en diameter på över 500 mikrometer. I dessa ”mikrometastaser” stod mer än 50 procent av cancercellerna i kontakt med andra cancerceller, och deras rörelse var nu betydligt lägre.

När djuren behandlades med en substans som i provrörsförsök visat sig bromsa cancercellers rörelse kunde forskarna se att uppkomsten av mikrometastaser minskade i levern.

Enligt forskarna har man tidigare främst trott att cancercellernas rörelseförmåga var viktig då cancercellerna ”rymmer” från ursprungstumören och tar sig till andra delar av kroppen. Men enligt deras resultat är rörelseförmågan också viktig när tumörcellerna väl kommit fram till det nya organet och någonting som möjligen kan bli en måltavla för behandling i framtiden, hävdar de.

I en kommentar i tidskriften skriver två tyska forskare att resultaten är ”uppmuntrande” men att det ännu är osäkert vilken relevans de har för uppkomsten av levermetastaser hos människa.

Läs abstract till artikeln:

Laila Ritsma och Ernst Steller med flera. Intravital Microscopy Through an Abdominal Imaging Window Reveals a Pre-Micrometastasis Stage During Liver Metastasis. Science Translational Medicine 2012; 4: 158ra145: DOI: 10.1126/scitranslmed.3004394

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev