Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

För småcellig lungcancer är läget oförändrat

Publicerad: 11 juni 2018, 13:27

Emelie Gezelius, specialistläkare i onkologi efterlyser fler behandlingar vid småcellig lungcancer.

Foto: Lotta Fredholm

Mot småcellig lungcancer finns i dag inga effektiva läkemedel efter första linjens behandling. Besvikelsen var därför stor när även Rova-T visade negativa resultat.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Av all lungcancer utgörs 15 procent av småcellig lungcancer, vilket motsvarar drygt 500 insjuknade i Sverige årligen. Cancerformen har dålig prognos och sprids till centrala nervsystemet – den är den enda diagnos där patienterna i förebyggande syfte får helhjärnstrålning.

För två år sedan väckte därför nyheten om ett nytt potentiellt läkemedel, antikroppskonjugatet rovalpituzumabtesirin (Rova-T)  stor uppmärksamhet.

I mars i år kom dock signaler om att det inte höll måttet och på Asco-kongressens näst sista dag presenterades resultat från fas 2-studien TRINITY, som bekräftade den bilden.

– Det var dämpad stämning, eftersom det visade sig inte vara bättre än något annat. Den expert som kommenterade presentationen sa att ”nu har vi två läkemedel till att välja på”, där han syftade på att även pembrolizumab ger liknande resultat. Men vi som arbetar med småcellig lungcancer hade förstås hoppats på ett tydligare positivt resultat, säger Emelie Gezelius, specialistläkare i onkologi och doktorand vid avdelningen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

I studien ingår totalt 339 patienter som tidigare fått minst två andra behandlingar och som hade gott allmäntillstånd. Läkemedlet är riktat mot markören DLL3 som uttrycks hos 85 procent av alla med småcellig lungcancer, men som inte i normala celler. I studien hade 75 procent av deltagarna högt uttryck av markören.

Av alla analyserade patienter svarade 18 procent på läkemedlet. Siffrorna var något bättre för de deltagare som hade högt uttryck av markören DLL3, där 20 procent svarade på behandlingen och ytterligare drygt 50 procent uppnådde stabil sjukdom. Total överlevnad för de med högt uttryck av DLL3 var 5,7 månader. Främsta problemet är risken för svåra biverkningar.

– Sammantaget innebär detta att vi efter andra linjens behandling inte har någon godkänd behandling. Det finns ett jättestort behov av nya och effektiva läkemedel för den här gruppen, säger Emelie Gezelius.

Enligt Emelie Gezelius pågår andra fas 3-studier där hon hoppas på bättre resultat, exempelvis Tahoe-studien där Rova-T jämförs med topotekan, nuvarande andralinjens behandling.

Läs abstract:

David Paul Carbone med flera. Efficacy and safety of rovalpituzumab tesirine in patients With DLL3-expressing, ≥ 3rd line small cell lung cancer: Results from the phase 2 TRINITY study. J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr 8507)

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev