Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Fördel för immunkombo vid avancerat melanom

Publicerad: 20 April 2015, 12:30

Nu kommer de första resultaten från en randomiserad studie som bekräftar nyttan med att kombinera två typer av nya så kallade immuncheckpoint-hämmare vid metastaserat melanom.


I den nya studien var andelen patienter som svarade på behandling med läkemedlen ipilimumab och nivolumab mycket högre än motsvarande andel i kontrollgruppen där patienterna bara fick ipilimumab. Siffrorna var 63 och 11 procent i respektive grupp.

Immunterapi där kroppens eget immunsystem används för att bekämpa tumören har blivit det hetaste forskningsområdet inom cancer. Längst har utvecklingen kommit vid metastaserat malignt melanom, en sjukdom där det till för några år sedan inte fanns några läkemedel som kunde bromsa förloppet.

När de första fas 3-resultaten år 2011 kom för ipilimumab var det första gången som ett läkemedel kunde förlänga livet hos patienter med avancerat melanom.

Läkemedlet blockerar en broms i immunförsvaret, proteinet CTLA4, som hindrar immuncellerna att angripa tumören. På senare tid har det utvecklats en annan klass av immuncheckpoint-hämmare, som blockerar signalvägen PD1 och som visat bättre effekt än ipilimumab.

Den aktuella studien pekar alltså på att effekten blir ännu bättre om de två typerna av läkemedel kombineras, vilket en tidigare icke-kontrollerad studie antytt.

Forskarna konstaterar också att hos 22 procent i kombinationsgruppen försvann tumören helt, jämfört med 0 procent i kontrollgruppen.

Sett till den progressionsfria överlevnaden, alltså hur lång tid patienterna i median kan klara sig ut att sjukdomen försämras, var den 4,2 månader i kontrollgruppen medan den ännu inte nåtts i kombinationsgruppen.

Den bättre effekten kom dock till priset av högre förekomst av svårare biverkningar, vilka drabbade 54 och 24 procent i respektive grupp.

Siffrorna i studien gäller för den majoritet av patienter i studien vars tumörer saknade så kallade Braf-mutationer och därmed inte kan komma i fråga för läkemedel som riktar sig mot denna signalväg. Bland dem som hade Braf-mutationer var dock resultaten ungefär desamma som för dem utan.

Studien publiceras i New England Journal of Medicine och har finansierats av läkemedelsföretaget Brisol-Myers Squibb.

Läs abstract till studien:

Michael Postow med flera. Nivolumab and Ipilimumab versus Ipilimumab in Untreated Melanoma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 20 april 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1414428.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev