Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Förebyggande strålning skyddade mot metastaser

Publicerad: 16 augusti 2007, 12:08

Patienter med svår lungcancer hade minskad risk att få metastaser i hjärnan om de fick profylaktisk strålbehandling. Dessutom ökade behandlingen överlevnaden med drygt en månad.


Bakom den aktuella studien står forskare vid VU University Medical Center i Amsterdam, Nederländerna, och flera brittiska sjukhus. Forskarna lät 143 patienter med avancerad småcellig lungcancer få behandling med strålning mot huvudet, i förebyggande syfte. De jämfördes med en kontrollgrupp med lika många patienter som inte fick någon sådan behandling.

Patienterna följdes upp med datortomografi eller magnetkamera då de fick symtom som talade för att de fått metastaser i hjärnan. Och risken för symtomatiska hjärnmetastaser var lägre i gruppen som fått strålning. Efter ett år hade 14,6 procent av dem som fick strålning sådana metastaser, jämfört med 40,4 procent i kontrollgruppen.

Strålbehandlingen kunde också kopplas till en ökad sjukdomsfri överlevnad, från 12,0 till 14,7 veckor. Den totala medianöverlevnaden ökade från 5,4 till 6,7 månader. Efter ett år levde 27,1 procent i gruppen som fått strålning, jämfört med 13,3 procent i kontrollgruppen.

Strålningen hade visserligen biverkningar, men dessa hade inte någon kliniskt relevant effekt på den totala hälsan enligt forskarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev