Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Förening kräver bättre vård för äldre med bröstcancer

Publicerad: 5 maj 2009, 14:39

Förening kräver bättre vård för äldre med bröstcancer

Foto: Foto: Photos.com

Äldre kvinnor med bröstcancer måste få bättre behandling och diagnostik. Det kräver Bro, Bröstcancerföreningarnas riksorganisation.


Var tredje kvinna som får bröstcancer är äldre än 70 år. Men behandlingen och i vissa fall bemötandet av äldre kvinnor med bröstcancer skiljer sig åt, enligt Bro.

På en pressträff i dag, tisdag, presenterade organisationen bland annat den svenska delen av en undersökning som är en del av ett EU-projekt. 390 svenska kvinnor med bröstcancer deltog i undersökningen som genomfördes i december 2008.

Resultaten visar bland annat att betydligt färre kvinnor över 65 än under 40 hade fått en skriftlig behandlingsplan. Det handlade om 12,8 procent jämfört med 22,4 procent.

Det var också något färre kvinnor över 65 som kände till vem deras behandlingsansvariga läkare var – 70 procent jämfört med ett snitt på 78 procent.

Och andelen som fått någon form av psykologiskt stöd eller samtalsstöd under sin sjukdom var betydligt lägre – 29 procent jämfört med ett snitt på 54 procent. Bland kvinnorna under 40 var det 68 procent som fått någon form av sådant stöd.

Bro ställer nu sex krav när det gäller äldre kvinnor och bröstcancer.

1. Alla landsting måste följa Socialstyrelsens rekommendationer och erbjuda mammografi upp till 74 år. Detta görs i dag inte överallt.

2. Bättre diagnostik av bland annat tumörens hormonstatus.

3. Bättre behandling, många kvinnor över 70 får i dag inte behandling efter kirurgi.

4. Skriftlig behandlingsplan till varje patient.

5. Kontaktsjuksköterska till varje patient.

6. Bättre utbildning av läkare om att subjektiva bedömningar kan leda till sämre vård av äldre.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev