Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Förhöjd cancerrisk hela livet

Publicerad: 13 juni 2011, 09:33

Barn som överlevt cancer har ökad risk för ny cancer under hela livet. Den slutsatsen drar brittiska forskare i en stor, populationsbaserad studie.


Allt fler barn som drabbas av cancer överlever. Men insikterna ökar om att sjukdomen och den tuffa behandlingen har en rad sena effekter, däribland förhöjd risk för cancer.

Enligt forskarna vid bland annat University of Birmingham vet man dock fortfarande för lite om hur stor den risken är på lång sikt.

När de nu har tittat närmare på den saken såg de en fyra gånger högre risk för helt ny cancer hos före detta barncancerpatienter, jämfört med hos dem som inte haft cancer som barn.

Efter 40 års ålder var den absoluta risken störst för tumörer i mag-tarmkanalen samt i urinvägar och könsorgan.

– Det är en mycket intressant och väl underbyggd studie. Den visar hur viktigt det är att barn som har haft cancer följs upp även i vuxen ålder, säger Stanislaw Garwicz, som är professor emeritus i barnonkologi vid Lunds universitet, och som stod bakom en studie som för ett par år sedan visade en ungefär lika stor total riskökning hos nordiska patienter.

De brittiska forskarna följde närmare 18 000 barn mellan 0 och 15 år som insjuknat i cancer någon gång mellan 1940 och 1991, under 24 år i median . Då såg de bland annat att strålbehandling mot buken var en riskfaktor för ny cancer.

Resultaten visar dessutom att de som strålats mot buken hade lika stor risk för kolorektalcancer som dem som har två nära släktingar med sjukdomen.

Stanislaw Garwicz anser att det i dag finns klara brister när det gäller uppföljning av barncancerpatienter i vuxen ålder. Variationerna är dock stora, både inom och mellan länder.

– Riktlinjer behövs för vilka undersökningar som bör göras, på vilka patienter och av vem. Annars riskerar många före detta barncancerpatienter att falla mellan stolarna – inte minst vid övergången mellan barnmedicin och vuxenmedicin.

Nu tar Europa, inklusive Sverige, ett samlat grepp på området: De sena effekterna av barncancer ska kartläggas i ett femårigt EU-projekt, PanCareSurFUp.

Syftet är att ta fram riktlinjer för uppföljning och screening.

– Bland annat planeras en fall-kontrollstudie för att i detalj titta på vilka faktorer som gör att före detta barncancerpatienter har särskilt hög risk för cancer i mag-tarmkanalen samt i urinvägar och könsorgan efter 40 års ålder, säger Stanislaw Garwicz.

Läs abstract:

JAMA 2011; 305: 2311-2319

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News