Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Försäkringskassan vidtar åtgärder efter felutskicket

Publicerad: 10 augusti 2017, 12:25

Foto: Pressbild/Försäkringskassan

Nu ska Försäkringskassan säkerställa att det finns medicinsk kompetens för att förhindra felaktiga brevutskick i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

Missen med de felaktiga utskicken skedde när Försäkringskassan skulle ta fram underlag för en kontrollgrupp åt Kristianstads högskola.

Gruppen skulle ingå i en studie om cancerpatienters upplevelser av kontakter med vården och försäkringskassan.

Brevet som innehöll en förfrågan om att delta i en frivillig enkät skickades till 130 personer, varav 40 av dessa inte hade cancer.

– Vi har tidigare tagt fram denna typ av underlag i Kristianstad, och då hade vi utsett speciella handläggare som enbart jobbade mot cancerpatienter. Nu ville forskarna ha en referensgrupp med deltagare som inte varit med i det lyckade projektet i Kristianstad och gick ut med en enkät även i Blekinge, där vi inte har utsedda handläggare kring detta, säger Patrick Barringer, områdeschef på Försäkringskassan för Skåne Nordöst/Blekinge.

Har detta hänt tidigare?

– Nej, denna gång blev det ett beklagligt fel.

Vad har de för kompetens som gör detta?

– De är lite olika, men alla har inte medicinsk kompetens, och alla behöver inte ha det. Men, vikten av att hitta bra rutiner är viktigt för att undvika sådant här i framtiden.

Har personerna som drabbats något gemensamt?

– Nej, det kan jag inte säga, utan det har skett ett fel när vi skulle göra gallringen. Av integritetsskäl vill jag inte gå in mer på det.

Har ni vidtagit några åtgärder för att det inte ska hända igen?

– Vi kommer att säkra att den reella kompetensen finns när vi kvalitetssäkrar det som går ut. Vi har påbörjat en dialog med vår försäkringsmedicinska koordinator, om att när man tittar på de här diagnoserna som går ut, att det faktiskt finns medicinsk sakkunnig som kan dubbelkolla att det är rätt diagnos.

Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev