Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Forskare: E-cigaretter ett säkrare kort

Publicerad: 9 februari 2017, 13:23

Forskarna anser att elektroniska cigaretter är betydligt säkrare än vanlig rökning.

Foto: Thinkstock

En av de första långtidsstudierna pekar på att e-cigaretter innehåller mindre cancerframkallande ämnen än vanliga cigaretter. Fynden är publicerade i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Ämnen i artikeln:

LungcancerBröstcancerHjärtinfarktHjärtsviktHypertoni

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det debatteras om e-cigaretter är skadliga eftersom hälsoriskerna fortfarande är ganska okända. Men nu kommer alltså långtidsdata som antyder att elektroniska varianter är bättre för kroppen.

Studien innefattade 181 personer i London som rökte vanliga cigaretter, e-cigaretter eller använde nikotinplåster i ett försök att sluta röka. Deltagarna lämnade urinprov och salivprov som analyserades för potentiellt giftiga och cancerframkallande ämnen kopplade till tobaksanvändning.

Mängden farliga ämnen föll drastiskt om forna rökare bytte cigaretter mot elektroniska varianter under minst sex månaders tid. Nivån liknade den som sågs hos deltagare med nikotinplåster, skriver de brittiska och amerikanska forskarna bakom studien.

De anser att elektroniska cigaretter är betydligt säkrare än vanlig rökning. Forskarna skriver också att långtidsriskerna verkar vara minimala med elektroniska varianter samt att nikotinintaget var ungefär detsamma mellan de tre olika produkterna. Studieunderlaget var för litet för att kunna jämföra olika sorter av e-cigaretter och nikotinplåster. Det är en svaghet med resultaten, skriver forskarna. Nu efterlyser de fler liknande studier som bör innehålla mer data över en längre tidsperiod.

Deltagarnas prover analyserades bland annat för metaboliter från tobaksspecifika nitrosaminer som kopplas till exempelvis cancer och hjärt-kärlsjukdom. Studien pågick under 2014 och majoriteten av deltagare var män.

Läs mer i abstract:

Lion Shahab med flera. Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users: A Cross-sectional Study. Annals of Internal Medicine, publicerad online den 6 februari 2017. Doi: 10.7326/M16-1107

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev