fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Forskare: koloskopi bör ske inom nio månader

Publicerad: 26 april 2017, 11:15

Foto: Thinkstock

Risken för kolorektalcancer verkar öka drastiskt om undersökningar av tarmen fördröjs mer än nio månader efter att blod påträffats i avföringen, enligt en ny observationsstudie i Jama.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Fynden stärker bilden av att koloskopi bör ske inom ett par månader för dessa patienter, skriver de amerikanska forskarna bakom studien.

De fann ingen skillnad i risk för kolorektalcancer och avancerad cancersjukdom bland personer som fått undersökningen inom 30 dagar, jämfört med upp till nio månader. Men om personen fick vänta längre än så blev bilden en annan. Efter tio till tolv månader steg risken för kolorektalcancer med närmare 50 procent och risken dubblerades gällande avancerad sjukdom, vilket betyder att patienten hade en tumör i stadium 3 eller 4. Det innebär att tumörcellerna har spridit sig i kroppen.

I studien ingick fler än 70 000 personer från Kalifornien, USA. De var mellan 50 och 75 år, och samtliga hade haft ett positivt screeningresultat – i form av blod i avföringen – mellan 2010 och 2013. Tre procent diagnostiserades med kolorektalcancer och mindre än en procent av cancerfallen bedömdes vara av avancerad form.

I Sverige erbjuds i dag kolorektalcancerscreening för blod i avföringen rutinmässigt i Region Stockholm-Gotland. I det programmet ska kallelser för koloskopi gå ut inom två veckor till dem som har ett positivt screeningresultat. Inom fyra veckor har merparten gjort en koloskopi, enligt Sven Törnberg överläkare vid Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland.

– Att det ska gå snabbt är främst av psykologiska skäl. I inbjudan utlovar vi svar inom en månad så har man gjort sig omaket att ta provet ska man få besked så fort som möjligt, säger han.

Personerna i den amerikanska studien kom från en hälso-och sjukvårdsorganisation som kallas Kaiser Permanente. Resultaten justerades bland annat för ålder, kön, BMI och rökning.

Läs mer i abstract:

Douglas Corley med flera. Association Between Time to Colonoscopy After a Positive Fecal Test Result and Risk of Colorectal Cancer and Cancer Stage at Diagnosis. Jama, publicerad online den 25 april 2017. Doi: 10.1001/jama.2017.3634

MARIA GUSTAVSSON, CARL-MAGNUS HAKE

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev