Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Forskare ser samband mellan läsk och cancer i pankreas

Publicerad: 8 februari 2010, 12:53

Forskare ser samband mellan läsk och cancer i pankreas

Foto: Foto: Photos.com

Personer som drack två eller fler läsk i veckan löpte en signifikant högre risk att drabbas av pankreascancer, enligt en ny studie.


Söta drycker som juice och läsk har misstänkts öka risken för pankreascancer, en av de mest dödliga cancerformerna. Men enligt ett forskarlag vid universitetet i Minnesota, USA, är det vetenskapliga underlaget om det möjliga sambandet magert. De har därför utfört en undersökning som publiceras i den här veckans utgåva av tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

I studien har de analyserat uppgifter om över 60 500 personer som ingått i en studie i Singapore. Deltagarna följdes i upp till 14 år. Under den undersökta perioden inträffade 140 fall av cancer i pankreas.

Enligt resultaten hade de som drack två eller fler läsk i veckan 87 procent ökad risk att drabbas av cancer i pankreas jämfört med dem som inte drack läsk. En läsk definierades som ett glas motsvarande ungefär 25 centiliter. Resultaten var statistiskt säkerställda.

Något samband mellan juicedrickande och cancer sågs däremot inte.

Möjliga invändningar mot studien är att resultaten baserar sig på ett rätt litet antal fall av cancer. Man kan också gissa att personer som dricker mycket läsk generellt sett konsumerar sämre mat och att det därför inte behöver vara just läsken som orsakar riskökningen.

Forskarna bakom studien har dock justerat resultaten för faktorer som exempelvis matvanor och deras slutsats är att regelbunden konsumtion av läsk kan spela en oberoende roll för utveckling av cancer i pankreas.

Läs abstract:

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2010: 19; 447

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev