Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Forskare varnar för samband mellan mobiler och gliom

Publicerad: 1 Juni 2011, 08:55

Forskare varnar för samband mellan mobiler och gliom

Foto: Foto: Photos.com

Mobiltelefoner kan öka risken för att drabbas av hjärntumörer, enligt en forskargrupp knuten till världshälsoorganisationen WHO.


De 31 experterna i gruppen arbetar för WHO-organet International Agency for Research on Cancer, IARC. Under den gångna veckan har de varit samlade i Lyon i Frankrike för att diskutera den senaste forskningen på området.

Deras slutsats är att mobiltelefoner och annan utrustning för trådlös kommunikation kan öka risken för gliom.

– Med tanke på hur folkhälsan kan påverkas av de här resultaten är det viktigt att det utförs mer forskning om långsiktig, intensiv användning av mobiltelefoner. I väntan på sådan forskning är det viktigt att vidta åtgärder för att minska exponeringen, som att använda handsfree eller skicka sms, säger IARC:s chef Christopher Wild i ett pressmeddelande.

Expertgruppen planerar att presentera sina slutsatser närmare i en rapport från IARC och i den vetenskapliga tidskriften Lancet Oncology.

Frågan om det eventuella sambandet mellan mobiltelefoner och hjärntumörer är omstridd. Förra året kom de första resultaten från den internationella Interphone-studien, där risken för att drabbas av tumörer tonades ned.

Läs mer:

IARC:s pressmeddelande (PDF-format, engelsk text)

Relaterat material

KI-forskare får inte vara expert

Mobiltelefoner ökade inte risken för hjärntumör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev