Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Förslag om åldersgräns för solarium

Publicerad: 22 december 2015, 06:00

ÅLDERSGRÄNS. Hudcancer är en av Sveriges vanligaste cancerformer, människors benägenhet att utsätta sig för UV-strålning från solen och solarier bedöms vara en bidragande orsak till att antalet fall ökar. I många europeiska länder finns redan en åldersgräns för solarium.

Foto: Thinkstock

Amerikanska myndigheter föreslår 18 års åldersgräns för solarium. I Sverige är frågan uppe för behandling i Bryssel.


Ämnen i artikeln:

Hudcancer

Nu föreslår amerikanska livsmedels-och läkemedelsmyndigheten, FDA, en 18 årsgräns för kosmetiskt solarium. Förslaget är i enlighet med rekommendationer från världshälsoorganisationens, WHO:s, cancerforskningsorgan, IARC. FDA vill även att solarium ska märkas upp tydligare med en varningstext, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Åldersgränser för kosmetiska solarier har redan införts i flera europeiska länder, däribland Finland, Norge, Spanien, Nederländerna, Frankrike, Belgien, Tyskland, Island, Litauen och Storbritannien. Men i Sverige finns än så länge bara ett regeringsförslag om en 18 årig åldersgräns. Lagförslaget kom i somras och är nu under behandling i Bryssel.

– Lagstiftningar som kan påverka den fria rörligheten på marknaden måste motiveras till kommissionen i Bryssel. När vi får svar därifrån kan vi gå vidare, säger Björn Dufva, enhetschef för miljö- och energidepartementet.

Förslaget skickades till Bryssel under hösten där kommissionen har tre månader på sig att ge ett utlåtande, men vid problem kan det dröja ytterligare tre månader innan de har ett svar.

Björn Dufva tror inte att förslaget kommer att stöta på några problem, men tillägger att det återstår att se vad kommissionen kommer fram till.

– Vi hoppas på att få till en proposition under nästa år, förhoppningsvis före sommaren men det får ju kommissionens svar utvisa, säger han.

Hudcancer är en av Sveriges vanligaste cancerformer, människors benägenhet att utsätta sig för UV-strålning från solen och solarier bedöms vara en bidragande orsak till att antalet fall ökar.

Man skiljer på kosmetiskt solarium och medicinskt solarium, men båda innebär en bestrålning av huden med ultraviolett ljus, så kallad UV-strålning. Kosmetiskt solarium används för att göra huden brun med risk för att orsaka hudcancer. Medicinskt solarium används för att behandla eller motverka sjukdom.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Hudcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev