Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fortfarande bättre överlevnad vid mindre tumörer

Publicerad: 6 oktober 2015, 22:31

Foto: Thinkstock

En registerstudie antyder att ju mindre en bröstcancertumör är när den upptäcks, desto bättre.


Det finns en diskussion huruvida en allt bättre behandling vid tidig bröstcancer gjort att storleken på tumören vid diagnos inte längre har samma betydelse för prognosen.

En holländsk studie antyder att den fortfarande har det. Forskarna jämförde 173 797 kvinnor som diagnosticerades med icke-spridd bröstcancer mellan 1999–2005 med kvinnor som diagnosticerats mellan 2006–2012. I den senare gruppen var tumörerna mindre och lymfkörtlarna oftare negativa jämfört med i den första gruppen.

Studien visade att femårsöverlevnaden i bröstcancer ökade från 91 procent mellan 1999–2005 till 96 procent mellan 2006–2012. För de som hade tumörer mindre än en centimeter var den relativa femårsöverlevnaden 100 procent i den senare gruppen.

Forskarna tog bland annat hänsyn till ålder vid diagnos, tumörtyp och behandling. I båda grupperna hade patienter med mindre tumörer och som inte spritt sig till lymfkörtlarna en bättre överlevnad än de med större tumörer med spridning.

Forskarna tar upp att detta är en observationsstudie och inget orsakssamband därför kan visas.

I en ledarkommentar påpekas att studien inte besvarar frågan om mammografi räddar liv, men att den starkt antyder att tidpunkt för diagnos har betydelse, även när man tar hänsyn till typ av tumör och behandling. Det i sig stärker argumenten för mammografi, enligt författarna.

Läs mer i abstract:

Sepideh Saadatmand med flera. Influence of tumour stage at breast cancer detection on survival in modern times: population based study in 173 797 patients. BMJ, publicerad online 7 oktober 2015. Doi: 10.1136/bmj.h4901

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev