Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fortsatt lång väntetid på cancervård

Publicerad: 15 december 2015, 15:23

Väntetiderna inom cancervården är fortfarande långa. Ingen större förbättring har skett under de senaste fem åren, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.


I rapporten redovisas väntetiderna från remiss till behandlingsstart för elva olika cancerformer. Skillnaderna är stora beroende på var i landet patienten ska vårdas. I Kronobergs län behöver en drabbad av bröstcancer vänta 6-11 dagar från första besöket till behandlingsstart. I Södermanlands län med 57 procent fler patienter än Kronoberg är väntetiden 26-35 dagar.

– Skillnaderna i väntetider kan bero på flera saker. Det kan handla om patientsammansättningen, hur organisationen är utformad liksom styrning av resurser, säger Socialstyrelsens utredare Sevim Barbasso Helmers till TT.

För merparten av cancerformerna är medianväntetiden minst två gånger så lång i vissa delar av landet jämfört med andra delar.

– För patienten innebär väntan på behandling oro och otrygghet, säger Sevim Barbasso.

När det gäller exempelvis njurcancer har medianväntetiden gått upp med elva dagar mellan 2010 och 2014.

– Däremot har det skett en minskning gällande prostatacancer. Vi ser dock att det finns möjlighet och potential till förbättring.

När det gäller väntetider för cancervård meddelade regeringen i början av 2014 att närmare en halv miljard kronor ska avsättas under 2015 enligt en dansk modell med så kallade standardiserade vårdförlopp. Satsningen avser fem olika cancerformer där tre varianter: huvud- och halscancer, urinblåsecancer samt matstrupe- och magsäckscancer även finns med i Socialstyrelsens rapport.

Cancer är också den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärt- och kärlsjukdomar. Sju av de cancerformer som ingår i rapporten tillhör de tio vanligast förekommande cancerformerna.

TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev