Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fortsatt personalbrist inom barncancervården

Publicerad: 17 oktober 2017, 05:43

Personal med specialistkompetens och vårdplatser saknas på flera av landets barncancercentrum. Flera av klinikerna har dessutom mycket svårt att rekrytera sjuksköterskor.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusDrottning Silvias barn- och ungdomssjukhusUniversitetssjukhuset i LinköpingSkånes universitetssjukhusNorrlands universitetssjukhusAkademiska sjukhuset

Barncancervården lider av en landsomfattande brist på sjuksköterskor och var fjärde vårdplats saknas eller hålls stängd, enligt en ny granskning genomförd av Barncancerfonden.

Svaren från den enkät som har skickats till landets sex barncancercentrum i Stockholm, Göteborg, Linköping, Uppsala, Lund och Umeå visar dessutom att merparten av sjuksköterskorna inom barncancervården saknar specialistkompetens – en situation som inte har förbättrats sedan motsvarande granskning gjordes i fjol.

– Det är en stor skillnad i komplexitet och vårdlängd på barncancervården jämfört med många andra typer av vård. För att klara detta behövs personal med erfarenhet av den här komplexa vårdsituationen, medicinskt såväl som psykiskt och socialt. Saknas det blir det svårare för dem som ska utföra arbetet och krångligare för patienterna, säger Josefine Palle, barnonkolog och tillförordnad sektionschef på Akademiska sjukhuset i Uppsalas barnonkologiska avdelning.

Jacek Toporski, barnonkolog och verksamhetschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i Lund, säger att en anledning till att det är svårt att rekrytera ny personal, och att befintlig personal lämnar för andra arbetsplatser, är löneskillnader:

– Vi måste premiera avancerade och krävande jobb. Än så länge premieras enklare jobb som har bekväma arbetstider med högre löner. Jag har förlorat ett par stycken sjuksköterskor som har gått till primärvården, till skolor, kommuner eller andra enheter på sjukhuset som erbjuder bättre arbetsvillkor.

Utöver en löneutjämning vill Toporski även se ytterligare åtgärder: fler möjligheter till vidareutbildning och en flexibel arbetstidsmodell med större utrymme för forskning och återhämtning. Han vill inte kalla den nuvarande situationen för en kris men varnar för konsekvenserna om läget förvärras.

– Patientsäkerheten, åtminstone i Lund, påverkas än så länge inte av kompetensskillnaderna. Men om vi inte lyckas ändra situationen kan vi hamna i ett läge där vi får problem att ta hand om alla patienter.

Barncancervården

■ Varje år drabbas drygt 300 barn i Sverige av cancer.
■ Omkring 1 000 barn är under cancerbehandling varje år.
■ 80 procent av barnen som drabbas av cancer överlever sjukdomen.
■ De vanligaste cancerformerna hos barn är leukemi och hjärntumörer.
■ Resultaten från Barncancerfondens enkät visar att 142 sjuksköterskor, räknat i heltidstjänster, jobbar på landets sex barncancercentrum.
■ Av dem är 38 specialiserade i barnonkologi, medan 41 har jobbat i mindre än ett år. 28 sjuksköterskor har slutat det senaste året.
■ 35 sjuksköterskor, räknat i heltidstjänster, saknas för att kunna bedriva god barncancervård.
■ 34,5 barnonkologer, räknat i heltidstjänster, jobbar på landets barncancercentrum. Det är elva färre än vad som uppskattningsvis behövs.

Källa: Barncancerfonden

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev