Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Förundersökning läggs ner

Publicerad: 9 maj 2019, 10:17

Foto: Adam Wrafter

Förundersökningen om grovt vållande till annans död, som handlar om cancerköerna på Karolinska sommaren 2017, läggs ner av åklagaren.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Det rapporterar Dagens Nyheter. Det var en polisman som, efter att ha läst om de försenade canceroperationerna och att Karolinska universitetssjukhuset tackade nej till erbjuden hjälp från Danderyds sjukhus, anmälde sjukhuset för grovt vållande till annans död. Men nu läggs alltså förundersökningen ner.

– Det har inte gått att bevisa att något brott har begåtts. Det är en sammanvägning. Förundersökningen har inte varit inriktad på en utpekad enskild person, utan vi har tittat brett på händelseförloppet, skriver kammaråklagare Jennie Nordin till Dagens Nyheter.

Efter de försenade canceroperationerna lät sjukhuset läkaren Anders Milton göra en utredning av händelseförloppet. I utredningen riktades skarp kritik mot sjukhusets ledning, och konstaterades att ett arbetsklimat som präglas av en "ja-sägar- och tystnadskultur" bidrog till att problemen inte lyftes till ledningen.

Utredaren Anders Milton noterade även i sin rapport den primära orsaken till den konkreta situation som uppstod inför sommaren 2017, den stora omsättningen av sjuksköterskor. Samma år, 2017, slutade cirka 800 sjuksköterskor bara på Karolinska universitetssjukhuset.

Polismannen som gjort anmälan har lagt in en begäran om överprövning, skriver Dagens Nyheter.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev