Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Framgång för cellgift mot cancer i bukspottkörteln

Publicerad: 23 januari 2013, 14:14

Patienter med spridd cancer i bukspottkörteln levde i genomsnitt 1,8 månader längre om de fick tilläggsbehandling med cellgiftet paklitaxel bundet till nanopartiklar av albumin, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Cancer i bukspottkörteln är en av de dödligaste formerna av cancer och där framstegen i behandlingen har varit få. En ny studie kan dock ge ett visst hopp till patienterna.

Det är ett internationellt forskarlag som följt fler än 800 patienter med avancerad bukspottkörtelcancer, där hälften lottats till att få läkemedet Abraxane i tillägg till standardläkemedlet gemcitabin.

Abraxane består av cellgiftet paklitaxel som är formulerat i nanopartiklar av proteinet albumin. Detta gör att paklitaxel snabbare passerar ut i kroppens vävnader från blodet och även tas upp bättre i tumörceller.

Efter ett år levde 35 procent av dem som fått Abraxane, jämfört med 22 procent i kontrollgruppen. Motsvarande siffror efter två år var 9 respektive 4 procent.

Medianöverlevnaden i grupperna var 8,5 respektive 6,7 månader.

De mest betydelsefulla biverkningarna var brist på vita blodkroppar av typen neutrofiler, utmattning samt nervskador, vilka alla var vanligare i gruppen som fått Abraxane.

Sammantaget anser ändå forskarnas att Abraxane gav en kliniskt meningsfull förbättring i alla studerade effektmått och i alla undergrupper av patienter.

Studien, som finansierats av företaget Celgene, presenteras på den pågående kongressen ASCO GI i San Fransisco, USA. Abraxane är i dagsläget godkänt för behandling av spridd bröstcancer.

Läs abstract:

Daniel von Hoff med flera. Randomized phase III study of weekly nab-paclitaxel plus gemcitabine versus gemcitabine alone in patients with metastatic adenocarcinoma of the pancreas (MPACT). Journal of Clinical Oncology 2012 (suppl 34; abstr LBA148)

Relaterat material

Forskare ser samband mellan läsk och cancer i pankreas

Lovande resultat för ny medicin mot pankreascancer

Snus fördubblar risk för cancer i bukspottkörteln

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev