onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Framsteg för immunterapi mot cancer

Publicerad: 2 juni 2012, 04:01

ASCO 2012 Två nya studier med antikroppar visar de mest lovande resultaten hittills inom immunterapi mot cancer, anser en expert.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Att använda kroppens eget immunförsvar för att bekämpa cancer är ett behandlingskoncept som länge använts med bra resultat vid vissa, framför allt, tidiga cancerformer.

Ny forskning, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, signalerar nu att behandlingen snart kan nå ut till betydligt fler cancerpatienter med spridd sjukdom.

Det är amerikanska forskare som i två studier visar att tumörbördan tycks gå tillbaks vid metastaserade former av njurcellscancer, melanom och lungcancer om patienterna får antikroppar som ökar immunförsvarets förmåga att angripa cancercellerna.

– Det här är väldigt intressant data, som jag tror kan öppna upp forskningsfältet framöver, säger Angelica Loskog, docent i klinisk immunologi vid Uppsala universitet, som själv forskar kring immunterapi vid cancersjukdomar.

De nu studerade antikroppar riktar sig mot en signalväg som normalt finns till för att hindra immunförsvaret från att överaktiveras och angripa egen kroppsvävnad –  men som cancerceller använder för att skydda sig.

Signalvägen består dels av receptorproteinet PD-1, Programmed death-1, som finns på ytan av immunförsvarets t-celler, dels av signalmolekylen PD-L1, som finns på ytan av bland annat cancerceller.

När PD-L1 på cancercellerna binder till PD-1 på t-cellerna sker en avstängning av t-cellerna. Tanken med de nya antikropparna är att blockera någon av de två komponenterna för att på så sätt stänga av avstängningsmekanismen.

I studierna ingick totalt 506 patienter som fick behandling med en blockerande antikropp riktad mot antingen PD-1 eller PD-L1.

Bland de patienter som fick en antikropp riktad mot receptorn var det 6 till 17 procent, beroende på cancerform, där tumörbördan minskade betydligt, så kallad objektiv respons. Motsvarande siffror för dem som fick en antikropp riktad mot signalmolekylen var 20 till 25 procent.

Vissa cancertyper, som tjocktarmscancer och bukspottskörtelcancer, verkade dock inte svara på behandlingen.

I en ledarartikel i New England Journal of Medicine beskrivs resultaten som de hittills mest lovande inom immunterapi mot cancer, enligt forskaren Antoni Ribas vid The Jonsson Comprehensive Cancer Center i Los Angeles, USA.

Riktigt så långt vill inte Angelica Loskog gå.

– Det här är helt klart  bra resultat, men studieförfattarna har inte riktigt specificerat hur många patienter där tumörbördan försvann helt. Så det är svårt att säga att det här är de bästa resultaten hittills, säger hon.

Angelica Loskog anser dock att resultaten verkar stå sig bättre än dem för en annan liknande behandling, den omtalade antikroppen Yervoy (ipilimumab), som nyligen blev det första godkända läkemedlet som kan öka överlevnaden vid metastaserat melanom.

– Skillnaden med här nya antikropparna är att effekten på immunförsvaret blir mer specifik, vilket tycks leda till mindre autoimmuna biverkningar. Även effekten verkar vara lite vassare, säger hon.

De två studierna har finansierats av företaget Bristol Myers Squibb, som nu planerar större fas 3-studier med de nya antikropparna för att följa överlevnaden hos patienterna.

– Intressant blir också att försöka hitta markörer som visar vilka patienter som har störst chans att svara på behandlingarna. Det blir också spännande att se om man kan kombinera den här typen av läkemedel med till exempel olika immunologiska cellterapier, till exempel t-cellsterapi, säger Angelica Loskog.

Läs abstract till studierna:

Suzanne Topalian med flera. Safety, Activity, and Immune Correlates of Anti-PD-1 Antibody in Cancer. New England Journal of Medicine, publicerad online den 2 juni 2012.
■ Julie Brahmer med flera. Safety and Activity of Anti-PD-L1 Antibody in Patients with Advanced Cancer. New England Journal of Medicine, publicerad online den 2 juni 2012.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev