Cancer
Frän kritik mot SBU om prostatatester
Publicerad: 1 mars 2018, 12:52
Henrik Grönberg. Foto: Carl-Magnus Hake
Representanter för prostatacancervården i Stockholm riktar skarp kritik mot SBU:s genomgång för tilläggstester till PSA-screening och kallar den ”undermålig”. SBU:s experter försvarar dock sina slutsatser.
Ämnen i artikeln:
ProstatacancerDen 12 februari meddelade Socialstyrelsen att myndigheten åter igen sa nej till en allmän PSA-screening av medelålders män för tidig upptäckt av prostatacancer. Bakom beslutet fanns bland annat en ny genomgång av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, där experter granskat tilläggstester som ska öka användbarheten av PSA-provet. Slutsatsen var ingen av de undersökta testerna övertygande visade att den diagnostiska träffsäkerheten förbättrades för att diagnostisera prostatacancer när det inledande PSA-värdet ligger mellan 1 och 10 mikrogram per liter.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet i söndags ifrågasatte en grupp läkare och forskare analysens kvalitet och menade att den inte kan användas som beslutsunderlag. Samtliga undertecknare av artikeln är representanter i ledande ställning för prostatacancervården i Stockholm. En av dem är Henrik Grönberg som ledde den stora studien Stockholm-3 vars huvudresultat i november 2015 var en anledning till att Socialstyrelsen åter igen granskade frågan om PSA-screening.
Han och hans meddebattörer riktar kritik på flera punkter mot SBU:s analys. De anser bland annat att den bygger på felaktigt urval av studier, bristande utvärdering av de studier som valts ut och att SBU förbisett magnetkameraundersökning. Vidare anser de att SBU:s analys visat på bristande förståelse av multivariabla tester där algoritmer hjälper läkaren i beslutsfattandet.
I en replik som publiceras i dag torsdag skriver SBU:s experter, däribland urologiprofessorn Ove Andrén, att man följt överenskommelsen med Socialstyrelsen och att man använt en kvalitetssäkrad process utan inverkan från partsintressen. SBU:s experter går inte i detaljpolemik med kritikerna men hänvisar bland annat till flera studier med magnetkamera exkluderats då de omfattat män med för höga PSA-värden.
Dagens Medicin har sökt Socialstyrelsen för en kommentar kring åsikten att SBU:s analys inte skulle hålla som beslutsunderlag. Svaret från projektledaren Johanna Kain är:
”Vår rekommendation om screening för prostatacancer är nu ute på remiss. Det betyder att alla som önskar kan lämna synpunkter på rekommendationen och utredningen. Alla synpunkter kommer beaktas inför den slutliga versionen av rekommendationen som kommer i höst.”