Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Fyra sjukdomar bakom bukspottkörtelcancer

Publicerad: 29 februari 2016, 11:50

Ny forskning pekar på att bukspottkörtelcancer finns i olika former som kan kräva skilda terapier, enligt en studie i tidskriften Nature.


Uppemot 900 svenskar drabbas årligen av tumörer i bukspottkörteln och majoriteten lever endast i några månader efter diagnos eftersom det saknas effektiv behandling. Men nu kommer forskning som kastar nytt ljus över möjliga terapiformer mot sjukdomen.

Efter att ha analyserat genuppsättningen och genuttryck hos 456 bukspottkörteltumörer fann forskare att cancerformen kan delas in i följande undergrupper som de kallar:

■ Skivepitel
■ Immunologisk
■ Progenitorcell
■ ADEX, abnormally differentiated endocrine exocrine

Enligt forskarna hade varje undergrupp särskilda bakomliggande mekanismer som orsakade cancerutvecklingen. Hur länge patienten levde efter diagnos skilde sig mellan grupperna där prognosen var sämst för individer som fått cancer av skivepiteltyp. De levde i genomsnitt i fyra månader, vilket var hälften så lång tid jämfört med övriga cancerformer.

Under arbetet identifierades några av förloppen bakom bukspottkörtelcellens omvandling till cancercell, och forskarna fann att vissa processer liknade de som ses vid cancerutveckling i skivepitel i exempelvis lungor och urinblåsa.

Artikelförfattarna skriver att bukspottkörtelcancer bör betraktas som fyra skilda sjukdomar med olika behandlingsmetoder och överlevnadsmöjligheter. Om undergruppen identifieras för varje enskild patient kan det möjligtvis bidra till en mer riktad behandling i framtiden, enligt forskarna. De nämner exempelvis att mekanismen bakom den immunologiska varianten av bukspottkörtelcancer skulle kunna angripas med specifika immunterapier.

Läs mer i abstract:

Peter Bailey med flera. Genomic analyses identify molecular subtypes of pancreatic cancer. Nature, publicerad online den 24 februari 2016. Doi: doi:10.1038/nature16965

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev