Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

”Galen tid” efter Nobelpriset i medicin

Publicerad: 5 december 2018, 12:38

Ett helt nytt angreppssätt som har revolutionerat behandlingen av cancer. Så beskrivs den upptäckt som tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. En av pristagarna är amerikanen James Allison som berättar att tiden efter tillkännagivandet varit ”lite galen”.


– Tidigare kunde jag gå ut, men nu stoppar folk mig hela tiden och vill prata och gratulera, säger han på telefon.

Blev du förvånad över priset?
– Ja, även om jag inte kan säga att jag blev totalt överraskad, eftersom jag har funnits med i spekulationerna i ett antal år nu. Tidigare år har journalister ringt vid tiden för tillkännagivandet, för att försäkra sig att de kan få tag på mig, men när inget hände började jag glömma bort det.

James Allison belönas, tillsammans med japanen Tasuku Honjo, för upptäckter kring hur det går att lura kroppens eget immunförsvar att attackera tumörcellerna, en idé James Allison fick redan i början av sin karriär.

– Men jag visste för lite om immunsystemet, som är väldigt komplicerat. Så därför var jag först tvungen att lära mig mer om det, men idén att det borde gå att utnyttja immunförsvaret fanns där hela tiden. Ända från början, säger han.

Resultatet blev läkemedel som hämmar två olika "bromssystem" som hindrar immunförsvaret från att attackera tumörcellerna.

Forskningsfältet är fortfarande i sin linda, men det forskas intensivt I USA, berättar han, pågår 2 000 kliniska studier med dessa preparat.

– Bara vid mitt universitet är det 110 studier med immunterapi som rullar, säger James Allison.

År 2006 behandlades den första patienten av James Allison och hans kollegor.

– Hon var en 22-årig, nyförlovad, kvinna som bara hade fått några månader kvar att leva. I dag, tolv år senare, har hon två barn och mår jättebra. Sådana möten är verkligen rörande och det gjorde att jag, på ett tidigt stadium, förändrades helt när jag såg resultaten. Det är verkligen gripande.

I dag har den här typen av behandling visat bäst resultat för patienter med elakartad hudcancer och lungcancer, men James Allison utesluter inte att den kan komma visa resultat även vid andra typer av cancer, därav de många forskningsstudierna.

– Jag tror att det här är början på en helt ny fas. Redan nu börjar de här läkemedlen bli förstahandsalternativ för vissa patienter.

Självfallet kommer han till Stockholm i december, säger han. Och han är långt ifrån ensam. Totalt kommer 70-tal personer, inklusive familj, vänner och kollegor.

Och vad ska du göra med pengarna?
– Vanligtvis ger jag bort en del pengar till cancerforskning, men kanske köper jag mig en ny kostym också.

Blockerar en broms

James P Allison föddes 1948 i Alice, Texas, USA. Han doktorerade 1973 vid University of Texas i Austin. Han är sedan 2012 professor vid University of Texas i Houston.

De nya läkemedlen består av antikroppar som blockerar proteinet PD1. Detta protein binder normalt till tumörcellen och hindrar på så sätt kroppens immunförsvar att attackera tumörcellerna.

Dessa läkemedel används sedan 2011 mot spridd elakartad hudcancer, malignt melanom, och sedan 2015 även vid spridd lungcancer.

Förra året fick 4 023 svenskar diagnosen lungcancer, enligt Socialstyrelsen. Under de senaste 20 åren har diagnosen minskat bland män, men ökat bland kvinnor.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News